Dienas ziņas

Viltus zvans par spridzekli Rēzeknes lielveikalā

Dienas ziņas

Bauskā plāno atjaunot namu vēsturiskās fasādes

Latvijas dārzeņu un augļu audzētāju konkurētspēja vēl nepalielinās

Vēl neizjūt ieguvumus no zemāka PVN augļiem un dārzeņiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Palielināt vietējo ražotāju konkurētspēju un izskaust ēnu ekonomiku – tie ir galvenie mērķi, kurus iecerēts sasniegt, ieviešot samazināto – 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Par to, vai, samazinoties vietējo produktu cenām, pircēji tos arī biežāk izvēlēsies, vēl pāragri spriest, jo cenu starpība starp vietējiem un ievestajiem augļiem daudzviet joprojām ir pietiekami liela. Ieguvumus vēl neizjūt arī lauksaimnieki.

Zemnieku saimniecības "Jaunbrēmeles" īpašnieks Guntis Putenis ābolus audzē jau 17 gadus. Šogad no septiņiem hektāriem (ha) viņš novāca 60 tonnas augļu, ko realizē gan skolās un bērnudārzos, gan arī lielveikalos. Saimnieks teic, ka augļu cenas veikalos joprojām diktē poļi un vietējiem arī pēc PVN likmes samazināšanas varētu būt grūti konkurēt. Bažas rada arī tas, vai samazinātā nodokļu likme nebūs iemesls, lai tirgotāji precei pieliktu papildu uzcenojumu. 

"Kā tur galā izskatīsies pircējam, to rādīs laiks. Tas jau būs no tirgotāja atkarīgs. Tur taču nav noteikts, viņš var likt 10%, kā viņam ir izdevīgi. Viņš taču pa nullēm neies laist, loģiski," sprieda "Jaunbrēmeles" saimnieks Putenis.

Saimnieks uzsver, ka būtisks faktors, kas varētu samazināt produkta noietu, ir tas, ka Latvijā audzēti āboli lielveikalos lielākoties pieejami fasētā veidā. To pieprasa tirgotājs, lai vietējos ābolus varētu atšķirt no importētajiem.

Lai arī samazinātā PVN likme ieviesta, lai palielinātu vietējo produktu konkurētspēju, redzams, ka veikalos ievestie produkti joprojām ir daudz lētāki nekā vietējie. Un liela daļa pircēju tomēr dod priekšroku tieši zemākai cenai.

"Es kā vecs cilvēks, pensionārs, padomju pensionārs, skatos tikai uz cenu, diemžēl," atzina valmieriete Amelita. Līdzīgi rīkojas arī valmieriete Ingrīda: "Es arī būtībā skatos pēc lētākās cenas; tā kā apsolīja, ka pēc jaunā gada būs lētāk, bet īstenībā tā nav."

5% PVN likmes ieviešanas mērķis ir arī mazināt ēnu ekonomiku, proti, palielināt to lauksaimnieku skaitu, kuri savu produkciju realizē veikalos, nevis tā sauktajā “melnajā tirgū”. Putenis gan uzsver, ka bieži tas nemaz nav izdevīgi, jo lielveikalu tīkli augļus vēlas iepirkt par iespējami zemāku cenu, ko gatavi piedāvāt poļi. 

"Protams, tiem pašiem ražotājiem jāskatās un publiski jāziņo par veikalu godprātību. Finālā jau tas augļu, dārzeņu ražotājs vai audzētājs tiešā veidā neiegūst no tā, ka mainās nodoklis. Viņš var iegūt tādā gadījumā, ja veikalā tā cena tiešām ir zemāka. Cerība, ka daudzi vairāk sāks pirkt vietējos augļus un dārzeņus," teica Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis.

Speciālisti uzsver, ka šobrīd pats galvenais ir uzraudzīt, vai cenas veikalu plauktos vietējiem augļiem, ogām un dārzeņiem patiešām ir zemākas, jo tikai tad no PVN likmes samazināšanas var gaidīt kādus ieguvumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti