Vējonis: Visticamāk, mikrouzņēmumu nodokļa izmaiņas Saeimai «atmetīšu atpakaļ»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Visticamāk, Saeimas atbalstītās izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa režīmā tiks "atmestas atpakaļ" otrreizējai caurlūkošanai parlamentā. To Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" paziņoja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Pēc prezidenta teiktā, jau pērn lemjot par izmaiņām Mikrouzņēmumu nodokļa likumā paredzēts uzdevums izstrādāt jaunu likumprojektu ar jauniem atvieglotiem nosacījumiem mazajam biznesam. Taču šis darbs nav paveikts un tagad tiek pagarināts šī uzdevuma izpildes termiņš.

Tikmēr plāns atteikties no mikrouzņēmumu nodokļa režīma nav mainīts, raisot lielu neapmierinātību šī nodokļa maksātājos – viņiem īsti nav skaidrs, kas viņu darbībā nākamgad mainīsies. Jo arī jauna "ceļa karte" mazā un vidējā biznesa atbalstam valdībā tā arī nav tapusi.

"Mikrouzņēmumu nodokli var sakārtot, un tas ir viens no nodokļiem, ko es, visdrīzāk, atmetīšu atpakaļ parlamentam, lai izskata to vēlreiz," paziņoja prezidents.

Prezidents atzina, ka Saeimas pieņemtie likumi, tostarp tie, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžetu, vēl tiek vērtēti. "Bet par  to es esmu pārliecināts, ka Mikrouzņēmumu nodokļa likums tiks atdots atpakaļ otrreizējai caurskatīšanai," piebilda prezidents.

Jau vēstīts, ka mikrouzņēmumu nodokļa izmaiņas bijis viens no vairāk apspriestajiem jautājumiem pēdējos pāris gados, tostarp nākamā gada budžeta izstrādes un skatīšanas laikā. Budžeta skatīšanas dienā piketā pie Saeimas nama pulcējās vairāk nekā 200 cilvēki, kas iebilda pret mikrouzņēmumu nodokļa režīma pakāpenisku likvidēšanu.

Saeima gan noraidīja priekšlikumu ilgāk saglabāt "mikronodokli". Tas nozīmē, ka no krīzes laikā ieviestā un pretrunīgi vērtētā mikrouzņēmumu nodokļa režīma no nākamā gada pakāpeniski attieksies. Uzņēmējdarbības uzsācēji šim režīmam varēs pieteikties tikai līdz 2017.gada 30.jūnijam, savukārt līdz ar 2019.gadu no tā vispār ir plānots atteikties.

Tāpat lielu, īpaši mazo uzņēmēju, neapmierinātību raisījis lēmums no nākamā gada pakāpeniski ieviest minimālo sociālo iemaksu slieksni.

To plānots attiecināt arī uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem. Tiem līdztekus mikrouzņēmumu nodoklim būs jāmaksā arī sociālās iemaksas par saviem darbiniekiem. Tiesa, mikrouzņēmumu nodokļa likme līdzšinējo 9% vietā nākamgad būs 5% no apgrozījuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti