Rīta Panorāma

"Puika un Niķis" koncertuzvedums visai ģimenei

Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Mariju Naumovu

Intervija ar Valsts kontrolieri Elitu Krūmiņu

Valsts kontroliere: «Deputātu kvotu» naudas sadales process būtu jāpārskata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tā sauktajām deputātu kvotām atvēlētā valsts budžeta finansējuma sadales process būtu jāpārskata, to intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atzina valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Runājot par tā sauktajām deputātu kvotām, saskaņā ar kurām valsts budžeta finansējums tiek novirzīts deputātu atsevišķi virzītām iniciatīvām, valsts kontroliere atzina, ka deputātu kvotām atvēlēta finansējuma sadalē trūkst skaidru kritēriju un sasniedzamie rezultatīvie rādītāji.

Šīs naudas sadalē ir neskaidrības par to, kāpēc viens projekts tiek atbalstīts, bet cits - ne.

"Šis process noteikti būtu jāpārskata no labas pārvaldības viedokļa," uzskata Krūmiņa. "Visvairāk sabiedrībai sāp, ka nav skaidrs, pēc kādiem kritērijiem [deputātu virzītie] projekti tiek atbalstīti."

Tā kā šīs naudas sadalē nav "caurspīdīgas" pieejas, nav pārliecības, ka tiek atbalstīti valstī visvairāk nepieciešamie projekti un ka šo naudu saņēmuši tie projekti, kas to visvairāk ir pelnījuši.

Jautāta, vai Valsts kontrole negrasās nākt klajā ar saviem ieteikumiem saistībā ar "deputātu kvotu" naudas sadali, Krūmiņa sacīja, ka Valsts kontrole parasti savus ierosinājumus virza revīziju rezultātā.

Krūmiņa atklāja, ka Valsts kontrole ir sākusi apjomīgu valsts budžeta tēriņu lietderības revīziju. "Ļoti rūpīgi izanalizēsim, kā šīs process notiek," solīja valsts kontroliere.

Viņa atzina, ka šajā pārbaudē izveidojusies "konstruktīva sadarbība" ar Finanšu ministriju (FM) par to, kā šī revīzija tiks veikta. Revīzijas mērķis ir - panākt, lai valsts budžeta veidošanas process būtu caurspīdīgs un saprotams.

Krūmiņa uzteica FM par to, ka tā pirmo reizi mēģinājusi pārskatīt valsts budžeta tēriņus.

Jau ziņots, ka deputātu kvotu būtība ir vienkārša – pirms valdības izstrādātais valsts budžets nākamajam gadam nonācis Saeimā, koalīcijas partijas vienojas, cik deputāti varēs atvēlēt dažādiem projektiem. Tradicionāli deputātam doti 20 000 eiro, taču atbalstu gūst arī lielāki projekti. Neoficiāli lēsts, ka šogad deputātu vēlmēm varētu atvēlēt kopumā 2,8 miljonus eiro.  

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nolēmis vērsties pret tā dēvētajām deputātu kvotām, prasot no parlamentāriešiem vairāk atklātības.

2015.gada decembrī biedrība "Sabiedrība par atklātību "Delna"" vērsās KNAB un Ģenerālprokuratūrā, lūdzot izvērtēt tā dēvēto deputātu kvotu tiesiskumu. Pēc "Delnas" domām, "deputātu kvotas" ir prettiesiskas un nav pieļaujamas. Kvotu piešķiršana ir necaurskatāma, turklāt nepastāv arī kontroles mehānisms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti