Pēcpusdiena

Valsts valodas centrs godina latviešu valodai draudzīgākos uzņēmumus

Pēcpusdiena

Īrijas sēņu audzētāji meklē strādniekus Latvijā. Bažas par otro emigrācijas vilni

Aizdomas par krāpniecību ar plūdu kompensācijām

Valsts kontrole sola pārbaudīt «plūdu kompensāciju» dalīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts kontrole sola pārbaudīt, kā sadalīts valsts atvēlētais atbalsts par plūdos bojāgājušām platībām lauksaimniecībā. Ar savu izvērtējumu par teju 15 miljonu eiro valsts atbalsta sadali Valsts kontrole nāks klajā nākamgad, to Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina Valsts kontroles padomes locekle Ilze Grīnhofa.

LTV raidījums "de facto" iepriekš vēstīja, ka valdības negaidīti dāsnais atbalsts – kopumā gandrīz 15 miljoni eiro, ne vienam vien zemniekam aizgājis gar degunu neskaidro kompensāciju piešķiršanas kritēriju dēļ. Pat atbalsta devēji neslēpj, ka vietām izveidojusies situācija, ka kompensāciju naudu saņēmuši arī tādi lauksaimnieki, kuriem atbalsts nemaz nepienācās.

Taču kļūdas atbalsta organizēšanā attaisno ar krīzes situāciju un iespējamos krāpniekus meklēt nedomā. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība) raidījumā "de facto" uzsvēris:

ka "tur vairs neko nevar darīt", un, ja arī "krāpšanas gadījumi bijuši, tad tie ir "uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi".  

Tikmēr Valsts kontroles pārstāve Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina: "Šis jautājums noteikti ir un būs mūsu redzeslokā. Mēs arī vērtēsim, tieši kādā veidā varētu pārbaudīt šo līdzekļu izlietojumu." Valsts kontrole jau ir uzsākusi Zemkopības ministrijas (ZM) kārtējā finanšu gada revīziju, un tiks vērtēts, vai kompensāciju sadali varētu vērtēt šajā pārbaudē.

Valsts līdzekļu izlietojumu Valsts kontrole plāno pārbaudīt atsevišķā revīzijā, kur paredzēts vispār vērtēt plūdu izraisīto katastrofu pārvaldīšanu. "Arī šīs revīzijas ietvaros mēs varētu skatīties to kompensēšanas mehānismu, kādā veidā tas vispār notiek," sacīja Grīnhofa.

Viņa atzina, ka šī būtu pirmā Valsts kontroles revīzija attiecībā uz valsts atbalstu kompensācijām plūdu seku novēršanai.

Pārbaudē iestāde vērtētu, vai atbalsts piešķirts atbilstoši skaidri definētam mērķim, kritērijiem, un vai ir bijusi pietiekama atbalsta saņēmēju kontrole.

"Droši vien tas ir pietiekami būtiski, lai tomēr būtu šāda kontrole par to, ka līdzekļi tiek izlietoti tam mērķim, kam tie ir piešķirti. Jo mums ir ļoti daudz vajadzību, un droši vien, ka tā vienkārši ar naudu svaidīties mēs nevaram atļauties," sacīja Valsts kontroles pārstāve. 

Atsevišķo revīziju par plūdiem paredzēts sākt nākamā gada aprīlī, maijā. Savukārt jau sākto ZM finanšu revīziju plānots noslēgt nākamā gada maijā. 

"Katrā gadījumā nākamā gada laikā tas izvērtējums, es domāju, būtu pieejams," sacīja Valsts kontroles pārstāve.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti