Dienas ziņas

Godina Jelgavas novada skolotājus

Dienas ziņas

Ekoskolu audzēkņi iepazīst mežu

Meklē un piedāvā darbu Valkas-Valgas darba tirgū

Valkas-Valgas darba tirgū meklē un piedāvā darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

130 brīvu darba vietu pie 22 darba devējiem. Tāds bija šīs dienas piedāvājums “Livonijas darba tirgū Valka-Valga 2017”. Iepriekšējie šāda veida pasākumi ļāvuši atrast darbu kaimiņvalstī Igaunijā daudziem valcēniešiem. Vietējie uzņēmēji gan atzīst, ka nereti ir grūti konkurēt ar igauņu piedāvājumu, tomēr ar pierobežas specifiku jārēķinās un ir labi, ka iedzīvotāji tādējādi var palikt Latvijā, nevis doties vēl tālākos darba meklējumos.

Salīdzinot ar pagājušo rudeni, Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Valkas nodaļā reģistrēto bezdarbnieku skaits ir krietni samazinājies. Ja pērn to bija vairāk nekā 1000, tad šobrīd ir ap 600. Lielākoties gan samazinājums ir uz kaimiņvalstī Igaunijā atrasto darbavietu rēķina.

"Tur ir šobrīd lielāka minimālā alga, tur ir arī šīs sociālās garantijas un arī vairāk darba devēju," sacīja NVA Valkas filiāles vadītāja Erna Pormeistere.

Speciāliste norāda, ka darba meklētāji sāk pierast pie situācijas, ka darba un dzīves vietas var atšķirties. Turklāt arvien vairāk igauņu uzņēmumu organizē transportu darbinieku pārvadāšanai, apmaksā ēdināšanu un nešķiro, no kuras valsts nāk darbinieks. Arī mēbeļu ražotnē Igaunijas pilsētiņā Antslā priecājas, ka iepriekšējais darba tirgus pasākums ļāvis atrast piecus labus speciālistus no Latvijas.

"Antsla ir maza pilsētiņa ar pusotru tūkstoti iedzīvotāju, 200 no viņiem jau strādā pie mums, bet uzņēmums paplašinās un darbaspēka tirgus ir ļoti ierobežots, mums jāmeklē tālāk. Un tas ir labi, ka latvieši vēlas pie mums strādāt, ceram, ka atradīsim tikpat strādīgus un prasmīgus darbiniekus kā tos, kas jau mums ir," teica uzņēmuma “Antsla Inno” pārstāvis Arvo Sārts.

Savukārt vietējais autoserviss savas vakances nevar aizpildīt jau vairāku gadu garumā.

"Mēģinam vienu otru, trešo, bet jauniešiem arī nav gribēšanas, jo darbs jau tomēr ir melns," sprieda SIA “K” valdes priekšsēdētāja vietniece Gita Krastiņa.

Uzņēmumā atzīst - ar kaimiņiem grūti konkurēt darbinieku atalgojuma ziņā, tomēr no otras puses - Igaunijas tuvums arī palīdz palielināt klientu skaitu un darbalauka apmērus. Piemēram, uzņēmums “Valkas būvnieks” šobrīd pārsvarā strādā kaimiņvalstī.

"Igaunijā par Eiropas naudu siltinām mājas, jo Igaunijā māju siltināšanas naudas iet uz beigām, kas Latvijā vēl pat nav sākušās, tā kā nākošajā gadā arī Latvijā sāksies māju siltināšana, būs ļoti daudz cilvēki vajadzīgi. Tāpēc mēs laicīgi arī mēģinām meklēt," atzina SIA “Valkas būvnieks” izpilddirektors  Vents Zālītis.

Šodien darba tirgū sastaptie darba meklētāji gan vairāk cer strādāt tepat Latvijā. Dažus biedē valodas barjera, dažus attālums. Kopumā darbu atrast varot arī tepat.

"Ja grib strādāt, tad nav grūti, bet, ja ir izvēlīgs, piemēram, ja ir bērni un dzīvo ārā no pilsētas, tad jau sāk palikt sarežģītāk," teica Smiltenes iedzīvotāja Baiba Albertiņa.

Dienas  noslēgumā, izvērtējot šī darba tirgus rezultātus, vairāki uzņēmēji atzina, ka ir sarunātas tikšanās ar potenciālajiem darbiniekiem, diena šķitusi produktīva. Nākamais darba tirgus plānots nākamā gada pavasarī, aprīlī Igaunijas pusē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti