Valdība atliek lemšanu par nodevu ātro kredītu biznesam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valdība otrdien, 5.septembrī,  uz nedēļu atlika galīgā lēmuma pieņemšanu par jauna nodokļa vai nodevas ieviešanu nebanku jeb tā dēvēto ātro kredītu pieauguma ierobežošanai.

Aizvadītajā gadā nebanku kreditētāju izsniegto aizdevumu kopapjoms pārsniedza pusmiljardu eiro, tostarp vairāk nekā 207 miljoni eiro izsniegti tā dēvētajos distances kredītos. Nozarē valda asa konkurence – tajā darbojas vairāk nekā 50 licencēti komersanti.

Finanšu ministre piesardzīgi vērtē priekšlikumu par "ātro kredītu nodevu"
00:00 / 00:42
Lejuplādēt
Nacionālā apvienība vēlas, lai līdzekļi, kas tiktu iegūti, apliekot nozari ar jaunu nodevu vai nodokli, tiktu novirzīti demogrāfijas jautājumu risināšanai. Taču finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) pret to noskaņota piesardzīgi. Nebanku kreditēšanas ierobežošanu ministre gan atbalsta.

"Joprojām ir ārkārtīgi lielas problēmas... Ja pareizi atceros, apmēram 30% no kredītiem, kas tiek izsniegti, netiek atdoti laikā. Tas nozīmē, ka joprojām netiek pietiekami vērtēta cilvēku spēja atdot kredītus.

Līdz ar to kādi risinājumi būtu vajadzīgi arī nozares sakārtošanai. Taču to nevar darīt steigšus, bez pietiekamas analīzes. Un mērķis nevar būt fiskālās telpas palielināšana.

Ja tas ir sistēmisks risinājums nozares sakārtošanai un veselīgākas sabiedrības veidošanai, tas ir pilnībā atbalstāms, bet ne tādēļ, lai tagad pār galvu, pār kaklu palielinātu budžeta ieņēmumus un varētu finansēt jaunus izdevumus," sprieda ministre.

Jau ziņots, ka Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) otrdien, 5. septembrī, raidījumā "Rīta panorāma" pavēstīja par ieceri no nākamā gada ātro kredītu biznesam piemērot jaunu nodevu. Tā lielā mērā saistāma ar Nacionālās apvienības vēlmi tuvākajos trīs gados – 2018., 2019. un 2020. – demogrāfijai veltīt ap 80 miljoniem eiro.

Nākamgad vien demogrāfijai būtu jāpiešķir ap 30 miljoniem eiro. Tā kā tā ir gandrīz no puse no apmēram 80 miljoniem eiro, ko politiķi var piešķirt jaunajām iniciatīvām nākamajā gadā, tad ir nepieciešami vēl jauni budžeta ienākuma avoti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti