Vairāki Saeimas deputāti cenšas panākt ātrāku «divlitreņu» aizliegumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeimas deputāts Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) iesniedzis 20 deputātu parakstītu lūgumu Valsts prezidentam, lūdzot neizsludināt Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumus, kas paredz aizliegt pārdot alu lielās plastmasas pudelēs no 2020.gada septembra. Šāds aizliegums, pēc deputātu domām, būtu jāparedz ātrāk.

Nacionālā apvienība (NA) paziņojumā medijiem norāda, ka iepriekš lemts, ka šiem grozījumiem būtu jāstājas spēkā jau no 2017. gada 1. septembra. Parādnieks norāda - likuma grozījumiem jāstājas spēkā iespējami drīz.

"Tik ilgs pārejas periods tika pamatots ar it kā nepieciešamību ražotājiem pakāpeniski sagatavoties izmaiņām, bet šis jautājums Saeimas komisijās tika skatīts un vērtēts jau kopš 2015. gada.  Alkohola ražošanas nozares pārstāvji par topošajām izmaiņām bija informēti, un šis laika periods ir bijis pietiekams, lai tām atbilstoši sagatavotos."

Parādnieks iesniegumā Valsts prezidentam norāda, ka ilgais termiņš noteikts, "acīmredzami lobējot alkohola ražošanas nozares pārstāvju intereses un ignorējot kritisko situāciju Latvijā attiecībā uz sabiedrības veselību, tostarp bērnu un jauniešu veselību, kā arī kavējot jau pirms vairākiem gadiem valdības plānos noteikto pasākumu izpildi".

Lūgumu prezidentam neizsludināt minētos grozījumus parakstījuši Parādnieks, Raivis Dzintars, Romāns Naudiņš, Aleksandrs Kiršteins, Inese Laizāne, Ilmārs Latkovskis, Ritvars Jansons, Janīna Kursīte-Pakule, Ingūna Rībena, Einārs Cilinskis, Kārlis Krēsliņš, Edvīns Šnore un Jānis Dombrava no NA frakcijas.

Tāpat lūgumu parakstījuši pārstāvji no citām Saeimas frakcijām: Lolita Čigāne un Aleksejs Loskutovs no partijas "Vienotība", Ivars Brīvers un Juris Viļums no Latvijas Reģionu apvienības, Jānis Trupovnieks no Zaļo un zemnieku savienības, Jūlija Stepaņenko no "Saskaņas", kā arī pie frakcijām nepiederošais deputāts Artuss Kaimiņš.

Jau ziņots, ka Saeimas pagājušajā nedēļā galīgajā lasījumā apstiprinātie Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumi paredz, ka no 2020.gada septembra Latvijas veikalos vairs nevarēs tirgot stipru alu plastmasas pudelēs, kuru tilpums ir lielāks par puslitru, bet alu, kas nav stiprāks par 5,8%, nevarēs pārdot pudelēs, kuru tilpums ir lielāks par vienu litru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti