Vācu koncerns nopērk «Latvijas pienu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Par lielāko "Latvijas piena" īpašnieku kļuvis vācu koncerns "Fude + Serrahn Milchprodukte". Ar investīciju piesaisti savulaik valsts atbalstu saņēmušais un grūtībās nonākušais uzņēmums plāno dubultot ražošanas apjomu, attīstot siera un industriālo produktu ražošanu.

Pēc darījuma "Eximo Agro-Marketing" pieder 75,1% uzņēmuma, "Latraps" – 14,5%, piensaimnieku kooperatīvajai sabiedrībai "Dzēse" – 8,5%, savukārt vēl 1,9% pieder lauksaimnieku kooperatīvajai sabiedrībai VAKS – 1,9%.

Saskaņā ar koncerna sagatavoto plāno tā pārtikas vairumtirdzniecības uzņēmums Baltijā "Eximo Agro-Marketing" jau šogad sāks investēt "Latvijas piena" attīstībā.

Investīciju apjoms tikšot publiskots līdz ar plāna izpildes uzsākšanu. Tajā pašā laikā uzņēmumam vairs neesot finansiālu saistību par saņemto valsts galvojumu, teica uzņēmuma jaunais valdes priekšēdētājs Jānis Vaivods.

"Investīciju mērķis ir dubultot ražošanas apjomu “Latvijas pienā”, attīstot siera un industriālo produktu ražošanu," teica Vaivods.

23. februārī darbu uzņēmumā sākusi jauna valde Vaivoda vadībā. Viņš bijis "Eximo Agro-Marketing" ilggadējais vadītājs Baltijā. Valdē būs arī Jānis Cipulis, "Eximo Agro-Marketing" Vācijas uzņēmuma valdes priekšsēdētājs, kā arī Andreass Zerāns, koncerna "Fude + Serrahn Milchprodukte GmbH&Co" īpašnieks.

"Investīciju piesaiste dos jaunas iespējas uzņēmumam, īpaši jaunu pārdošanas kanālu veidošanā, izmantojot investora - koncerna un "Eximo" tirdzniecības kanālus Vācijā un pasaulē," teica Anita Skudra, līdzšinējā “Latvijas piena” valdes priekšsēdētāja.

2001. gadā dibinātajā "Fude + Serrahn Milchprodukte" ietilpst deviņi piena pārstrādes uzņēmumi Vācijā, kas ražo industriālos piena produktus, kā arī sviestu, sieru un jogurtu. Koncerna gada  apgrozījums ir 740 miljoni eiro, tirdzniecības apjoms 800 tūkstoši tonnu gadā. Tajā strādā 165 cilvēki.

Koncernā ietilpstošais pārtikas vairumtirgotājs “Eximo Agro-Marketing” darbu Baltijā uzsāka 2004. gadā. 

"Latvijas pienu" 2012. gadā dibināja piensaimnieku kooperatīvi. Uzņēmuma 14,79 miljonus eiro vērtajā rūpnīcā kooperatīva biedru līdzfinansējums bija 1,42 miljoni eiro, kredīts bankās - aptuveni 9,24 miljoni eiro, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni 4,26 miljoni eiro. Tāpat "Latvijas piens" saņēma valsts garantēto atbalstu - 7,11 miljonus eiro.

Pagājušgad, maksātnespējas dēļ izjūkot kooperatīvam "Trikāta KS", par "Latvijas piena" lielāko īpašnieku kļuva graudkopības kooperatīvs "Latraps". 

"LPKS "Latraps" SIA "Latvijas piens" dalībnieku struktūrā iesaistījās 2014. gadā, investējot vienu miljonu eiro, kā arī stabilizējot piena iepirkumu uzņēmumā. “Latraps” specializācija ir graudkopība un tā mērķis nebija iesaistīšanās piena nozarē, bet gan atbalsts piena nozarei grūtā brīdī, kas pārdzīvo krīzes situāciju, kas saistīta gan ar Krievijas embargo, gan Eiropas piena ražošanas kvotu sistēmas atcelšanu, gan globālo piena produktu pārprodukciju. [..] "Latraps", kļūstot par vadošo dalībnieku, uzsvēra nepieciešamību piesaistīt investoru ar kompetenci piena nozarē un starptautiskā tirgus pieredzi, kas ir sekmīgi realizēts," sacījis Edgars Ruža, "Latraps" ģenerāldirektors.

Aģentūra LETA ziņo, ka saskaņā ar vietnes "Firmas.lv" datiem "Latvijas piena" 2015. gada apgrozījums bija 11,8 miljoni eiro salīdzinājumā ar 28,3 miljoniem 2014. gadā. Savukārt zaudējumi no 1,2 miljoniem 2014. gadā pieauga līdz 2,4 miljoniem 2015. gadā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti