Grasās atcelt uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ministru kabinets otrdien, 11.jūlijā, akceptēja likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" grozījumus, kas paredz palielināt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likmi no pašreizējiem 15% līdz 20% un atcelt nodokļa avansa maksājumus, informē Finanšu ministrijā (FM).

FM pieteiktajā nodokļu reformā sagatavotie likuma grozījumi paredz konceptuāli jaunu UIN modeli. Tas paredz UIN maksāšanu atlikt līdz brīdim, kad peļņa tiek sadalīta vai citādā veidā novirzīta tādām izmaksām, kas nenodrošina uzņēmuma turpmāku attīstību, teikts likumprojekta anotācijā.

Plānots, ka aprēķinātās dividendes turpmāk tiks apliktas uzņēmuma līmenī, piemērojot 20% likmi. Proti, fiziskās personas saņemtās dividendes netiks apliktas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Arī pārējai peļņai, ko novirzīs tādu izdevumu segšanai, kas nenodrošina turpmāku uzņēmuma attīstību, piemēros 20% UIN likmi.

UIN maksāšanu paredzēts atlikt līdz brīdim, kad peļņa tiek sadalīta. Reinvestētajai peļņai plānots noteikt 0% UIN likmi.

Likumprojekts vairs neparedz UIN avansa maksājumus. Tiesa, plānots noteikt pārejas periodu no 2018. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam, kad nodokļa maksātājam ir tiesības iesniegt vienu UIN deklarāciju, un ir jāveic nodokļa avansa maksājumi, norāda FM.

Pašlaik UIN jāmaksā neatkarīgi no tā, vai peļņa ir tikusi vai nav tikusi sadalīta. Iepriekš starptautisko organizāciju eksperti rosināja pārskatīt nodokļu atvieglojumus un atbrīvojumus, kā arī ieviest UIN piemērošanu sadalītajai peļņai, nevis gūtajai peļņai. 

FM norāda, ka jaunais UIN modelis pēc būtības nav savienojams ar līdz šim praktizētajiem nodokļa atvieglojumiem un atlaidēm.

Būtībā līdzšinējās atlaides paredzēts aizstāt ar vienu, piemērojamu visām nozarēm – atlikto nodokļa maksājumu.

Minētais neattiecas uz tiem ziedojumiem, kuri veikti sabiedriskā labuma organizācijām, kā arī attiecībā uz subsīdijām lauksaimniecībā. Ņemot vērā Zemkopības ministrijas ierosinājumu, likumprojektā kā kompromiss iekļauts atvieglojums 50% apmērā lauksaimniekiem par saņemtajām atbalsta summām lauksaimniecībā.

Lai nodrošinātu tiesisko paļāvību, pārejas periodā paredzēts saglabāt UIN atlaides par veiktajām atbalstāmajām investīcijām attiecībā uz investīciju projektiem, kuri līdz 2017. gada 31. decembrim atbalstīti valdībā. Tāpat atlaides plānots piemērot par veiktajām investīcijām brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās.

Plānots, ka pēc likuma izskatīšanas Saeimā, tas stāsies spēkā ar nākamā gada 1. janvāri. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti