Dienas ziņas

VI izmeklē iespējamus ārsta pārkāpumus

Dienas ziņas

Kandavā vāc ziedojumus kaķu mājām

Stingrāk būs jāaizsargā personas dati

Uzņēmējus Saldū iepazīstina ar jaunajām datu aizsardzības prasībām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nākamā gada 25.maijā Latvijā spēkā stāsies jauna Vispārīgo datu aizsardzības regula, kas skars  Eiropas Savienības iedzīvotājus, tostarp Latvijas,  un jo sevišķi uzņēmējus. Lai iepazīstinātu ar regulas prasībām arī mazo un vidējo uzņēmumu vadītājus un palīdzētu tai sagatavoties, jau šobrīd tiek rīkoti semināri. Nupat viens no tiem aizvadīts Saldū.    

Personu dati ir ne tikai cilvēka vārds, uzvārds, telefona un konta numurs, bet arī informācija par auto, ienākumiem, piederošiem īpašumiem, slimību vēsturi, ģimenes locekļiem, personas izskatu, tātad fotogrāfijas un video, arī etniskā izcelsme, reliģiskā pārliecība un politiskie uzskati. Šī ir informācija, kas bieži vien glabājas dažādu uzņēmumu, iestāžu vai biedrību datu bāzēs.

Jaunā Vispārīgā datu aizsardzības regula paredz, ka šie dati būs jāglabā daudz vērīgāk, lai tie nenonāktu publiskā vidē vai nebūtu pieejami trešajām personām. Turklāt datu glabātājam būs jāpierāda, kur šie dati glabājas, cik tie ir aizsargāti un cik plašam cilvēku lokam pieejami, tāpat jāziņo, ja pamanīta datu noplūde.

Produktivitātes risinājuma speciālists Kristaps Sedols atzina, ka “uzņēmumi neapzinās, cik daudz datu tiem ir, jo vairums domā – man ir vārds uzvārds, konta numurs, lai samaksātu algu, par klientiem – vārds uzvārds, telefona numurs, bet kādā e-pastā ir gadījies, ka klients vai darbinieks atklājis savu privāto adresi, bērnu vārdus,  un reāli informācijas ir par daudz”.

Lai izskaustu nepamatotu personas datu lietošanu un noplūdi, Eiropas Savienībā jau ilgi strādāts pie likuma izveides, kas paredzētu vienotu regulējumu visā Eiropas Savienības teritorijā. Tas būs jāievēro ikvienam uzņēmējam, arī individuālā darba veicējam, iestādēm, biedrībām un jebkurai privātpersonai, kura izmanto kādas citas personas datus.

Semināra apmeklētāji atzina, ka regula ir nepieciešama, bet tagad par to uzzina vairāk, lai sāktu sakārtot datus savā uzņēmumā.

 Mājražotāju biedrības “Saldus un Brocēnu RažoJums” pārstāve Inga Dobuma atzina, ka ir “daudz vielas pārdomām, galvenais apzināt, daudzām lietām neesam pievērsušas uzmanību”.  

Saldus rajona attīstības biedrības vadītājas vietniece Arta Ozoliņa savukārt piebilda, ka meklēs vēl kādu palīdzību, apmeklēs vēl kādu semināru.

Ja jaunā regula netiks ievērota, tad datu glabātājiem varēs uzlikt sodu līdz 4% apmērā no apgrozījuma vai līdz pat 20 miljoniem eiro. Datu glabāšanas uzraugošā institūcija Latvijā būs Datu valsts inspekcija. Regula spēkā stāsies nākamā gada 25.maijā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti