Uzņēmējus mudina vairāk izmantot e-parakstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No pirmdienas, 2.februāra Uzņēmumu reģistra klienti, kuri apmeklē iestādi klātienē Rīgā, Pērses ielā 2, apmeklējuma laikā varēs pieteikties un saņemt virtuālo e-parakstu un e-parakstu viedkartē, kā arī nepieciešamības gadījumā sagatavot datoru darbam ar elektroniskiem dokumentiem. 

E-paraksta speciālisti apmeklētājiem arī sniegs informāciju par Uzņēmumu reģistra pakalpojumiem, ko uzņēmēji var saņemt attālināti, izmantojot e-parakstu. Par to šodien medijus informēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK), Uzņēmumu reģistra, VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) preses konferencē.

Šāda iespēja Uzņēmumu reģistra klientiem tiek nodrošināta, pateicoties LTRK, Uzņēmumu reģistra, LVRTC un PMLP kopīgai iniciatīvai e-vides attīstības veicināšanai, kas paredz Uzņēmumu reģistrā izveidot vienas pieturas aģentūru uzņēmējiem, kas vēl nav apguvuši elektronisku darījumu kārtošanas priekšrocības.

"Uzņēmumu reģistra galvenā prioritāte ir saviem klientiem nodrošināt pakalpojumus, kurus saņemt ir ērti, vienkārši, ātri, kā arī droši," informē galvenā valsts notāre Guna Paidere.

Latvijas Valsts radio un televīzijas centra Mārketinga daļas vadītāja Vineta Sprugaine Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” stāstīja, ka e-parakstu izmanto aizvien vairāk un  katru gadu par 20% – 30% pieaug elektroniski parakstīto dokumentu skaits. Piemēram, pērn e-paraksts ir izmantots 2,25 miljonus reižu, un piecu gadu laikā tas izmantots vairāk nekā 7 miljonus reižu.

Tagad Uzņēmumu reģistrā speciālisti klientu apkalpošanas zālē konsultēs ikvienu interesentu, stāstot, kā iespējams saņemt pakalpojumus attālināti, palīdz pieteikties un saņemt e-parakstu, turklāt, ja klients atnācis ar savu datoru, konsultanti palīdzēs arī sagatavot datoru darbam ar e-parakstu, stāstīja Sprugaine.

Bez maksas ar eID karti klientiem pieejami 120 paraksti, pēc tam var iegādāties abonementu, kas maksā aptuveni 4 eiro mēnesī, bet virtuālajam parakstam pieejami arī abonementi noteiktam parakstu skaitam, un tad viena parakstīšanas reize maksā 0,41 eiro.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” uzsvēra, ka e-paraksta lietošana nav tik sarežģīta, un tā izmantošana ir saprotama, tāpēc tai vajadzētu attīstīties.   Viņa gan atzina, ja cilvēki reizē ar eID karti saņemtu arī lasītāju, tad elektronisko parakstu izmantotu vairāk, tāpat par e-paraksta iespējām vairāk jāinformē sabiedrība.

LTRK Pakalpojumu padomes priekšsēdētājs Aldis Gulbis uzsver, ka Latvijas uzņēmēji vēl pilnībā neapzinās, cik ērti vadīt biznesu, izmantojot e-pakalpojumus - var doties komandējumā vai atvaļinājumā.

"Viss, kas nepieciešams, ir lieliska komanda uz vietas, aktīvs e-paraksts un internets vietā, kurā atrodies. Tā vietā liela daļa uzņēmumu vadītāju vēl aizvien izvēlas valsts un pašvaldību pakalpojumu saņemšanu, gaidot savu kārtas numuriņu un stāvot rindā. Lai popularizētu e-paraksta izmantošanas iespējas un attīstītu uzņēmējiem pieejamos e-pakalpojumus, Tirdzniecības un rūpniecības kameras Pakalpojumu padome iniciēja četrpusējas darba grupas izveidi, kuras uzdevums bija izveidot vienas pieturas aģentūru Uzņēmumu reģistrā. Liels gandarījums, ka šodien šī iniciatīva ir fakts," uzsver Gulbis.

 Turpinot e-paraksta sniegto iespēju un e-pakalpojumu popularizēšanu uzņēmēju vidū, LTRK sadarbībā ar Uzņēmumu reģistru un LVRTC ir uzsācis arī semināru ciklu uzņēmējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti