Rīta Panorāma

Konference "Spotlight Latvia" Latvijas uzņēmēji meklē sadarbību ar ASV

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani

Pieejams finansiāls atbalsts praktikantu nodarbināšanai

Uzņēmējiem iespēja saņemt finansiālo atbalstu praktikantu nodarbināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Darba devēju konfederācija īsteno projektu, kurā uzņēmējiem tiek dota iespēja piesaistīt praktikantus, par to saņemot finansiālu atbalstu. Šādā veidā uzņēmumiem iespējams jau laicīgi sagatavot nepieciešamos speciālistus, lai pēc prakses iziešanas jaunie darbinieki būtu gatavi uzsākt darba attiecības.

Šobrīd Latvijas uzņēmējiem tiek piedāvāta iespēja savā ikdienas darbā piesaistīt praktikantus no dažādām profesionālās izglītības iestādēm, pretī par to saņemot ne vien iespēju izaudzināt savām vajadzībām potenciālos darba ņēmējus, bet arī finansiālu atbalstu. Šādu Eiropas Sociālā fonda projektu šobrīd īsteno Latvijas Darba devēju konfederācija.

“Projektā piedalās visas Latvijas profesionālās izglītības iestādes. Un mēs aicinām iesaistīties visus Latvijas uzņēmējus. Vienīgais nosacījums – uzņēmēji, kuri nedrīkst piedalīties projektā, ir tie uzņēmēji, kuriem ir nodokļu parāds,” stāsta Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāve Sanita Bērziņa.

Kāds labums no šāda projekta ir uzņēmumam?

  • Līdz 120 eiro liela kompensācija, piedāvājot studentam mācību prakses vietu.
  • 225 eiro kompensācija mēnesī par katru audzēkni, ja uzņēmums pie sevis īsteno jaunu profesionālās izglītības ieguves formu “Darba vidē balstītas mācības”.

Kompānija “Hansa Matrix” šādā veidā šogad sev piesaistījusi deviņus studentus, viņus ik dienu apmācot un dodot iespēju laikus – pirms darba attiecību uzsākšanas – iepazīt darba vidi.

“Uzņēmumam ir iespēja piesaistīt jaunus, talantīgus profesionāļus, identificēt viņus jau mācību procesā. Mums kā darba devējam ir iespēja ietekmēt profesionālās izglītības saturu, jau skatoties no darba tirgus prasībām. Tāpat samazināt uzņēmumā darbinieku sagatavošanas izmaksas,” stāsta AS “HansaMatrix”  personāla vadītāja Diāna Urtāne.

Savas amata prasmes šobrīd kompānijā apgūst otrā kursa students Daniels. Viņš spriež – tas ir krietni labāk, nekā sēdēt tikai skolas solā un mācīties teoriju: “Pašlaik es mācos pielodēt dažāda veida plates komponentus. Šonedēļ no rīta uz vietas ir lekcija, kā pareizi pielodēt, un tad mēs nākam praktiski to pārbaudīt, kā tas strādā pareizi.”

Pēc mācību beigām pastāv visai liela iespēja, ka Danielam tiks piedāvāts pastāvīgs darbs. Šobrīd viņš ir tikai praktikants un algu par padarīto vēl nesaņem. Ieguvēji no šāda apmācību veida ir arī tehnikumi.

“Ja runājam tieši par tehnikuma ieguvumiem, tad tas ir atbalsts audzēkņiem transporta izdevumu apmaksai. Kamēr nebija šī projekta, tas bija jāsedz no budžeta līdzekļiem. Otrs ir apdrošināšana, respektīvi, visas izmaksas, kas bija skolai no valsts budžeta, tagad tiek segtas no Eiropas Savienības projekta,” norāda Ogres tehnikuma pārstāve Aļona Lukašenoka.

Iespēja uzņēmējiem saņemt finansiālu atbalstu par praktikantu piesaistīšanu tiks nodrošināta līdz 2023.gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti