Tirgotāji lūdz neizsludināt likumu, kas liegs bērniem pārdot enerģijas dzērienus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam, aicinot viņu nosūtīt Saeimas deputātiem atkārtotai izskatīšanai Enerģijas dzērienu aprites likumu, kur cita starpā paredzēts aizliegums pārdot enerģijas dzērienus bērniem vecumā līdz 18 gadiem

LTA paziņojumā medijiem norāda, ka likuma atkārtota vētīšana parlamentā nepieciešama, "lai atrastu visām pusēm, tai skaitā mazajiem tirdzniecības uzņēmumiem, pieņemamu risinājumu".

Tirgotāju organizācijā norāda, ka tā atbalsta ikvienu iniciatīvu, kas stiprina rūpes par bērnu un pusaudžu veselību, taču uzskata, ka Enerģijas dzērienu aprites likumā noteiktie ierobežojumi radīs šķēršļus veselīgai konkurencei, vairos nevienlīdzību starp tirgotājiem un mazinās pircēju plūsmu mazajās tirgotavās.

"Ja likums stāsies spēkā Saeimā pašreiz pieņemtajā redakcijā, mazajiem tirgotājiem radīsies virkne papildu pienākumu, kā arī vairākas no likumā noteiktajām prasībām būs ļoti sarežģīti izpildāmas. Piemēram, daudziem mazajiem tirgotājiem, it īpaši Latvijas reģionos, būs grūti izpildīt likuma prasību par enerģijas dzērienu izvietošanu mazumtirdzniecības vietās atsevišķā stendā, savrup no citiem pārtikas produktiem, jo tas prasa papildu platības," norāda LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Pēc viņa teiktā - lai nenonāktu pretrunā ar likumu, daudzi mazie tirgotāji būs spiesti atteikties no enerģijas dzērienu tirdzniecības. Tāpat LTA nav pārliecināta, vai tirdzniecības vietu aprīkošana ar brīdinošiem uzrakstiem un norādēm par enerģijas dzērienu kaitīgumu sasniegs vēlamo rezultātu.

"Jo arī virkne citu normatīvo aktu paredz dažādu brīdinājumu izvietošanu veikalu telpās, un to pārblīvētība ar informāciju patērētājus vienkārši padara vienaldzīgus pret brīdinājumu saturu," norāda LTA prezidents.

LTA uzskata arī, ka aizliegums pārdot enerģijas dzērienus 18 gadu vecumu nesasniegušiem jauniešiem nav samērīgs un ir attālināts no reālajiem dzīves apstākļiem.

Proti, vēl arvien pietiekami izplatīti, it sevišķi reģionos un lauku apvidū, ir mazie veikali kā vienas ģimenes uzņēmumi, kuros strādā gan vecāki, gan jaunāki, vēl pilngadību nesasnieguši, ģimenes locekļi. Šķirot produktus, kurus drīkst izvietot plauktos un pasniegt pircējam nepilngadīgs pārdevējs, ir ļoti sarežģīti milzīgajā dzērienu klāstā, kurā aizliegtie dzērieni nav speciāli marķēti," norāda Danusēvičs.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti pagājušajā ceturtdienā, 21.janvārī, atbalstīja Enerģijas dzērienu aprites likuma grozījumus, kas paredz aizliegumu pārdot šos dzērienus jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem. Šis aizliegums stāsies spēkā šā gada 1.jūnijā. Likuma grozījumi izskatīšanai Saeimā nonāca jau pirms aptuveni trim gadiem.

Lai pārliecinātos par enerģijas dzērienu pircēju vecumu, tirgotājam būs jāpieprasa uzrādīt dokumentu. Turklāt enerģijas dzērieni veikalu plauktos būs jānovieto savrup no citiem pārtikas produktiem, lai tos viegli varētu identificēt. Būs jāizvieto arī norāde, kas vēsta par augsto kofeīna saturu dzērienā un brīdina, ka tas nav ieteicams bērniem un grūtniecēm.

Tāpat šos dzērienus aizliegts reklamēt elektronisko plašsaziņas līdzekļu raidījumos un presē, kuras mērķauditorija ir jaunāka par 18 gadiem. Reklāmā būs jābūt brīdinājumam par šādu dzērienu pārmērīgas lietošanas negatīvo ietekmi.

Pret Enerģijas dzērienu aprites likumu iepriekš asi iestājās arī Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija, kas solīja "noteikti izskatīt iespēju vērsties tiesā", ja šis likums gūs Saeimas vairākuma atbalstu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti