Tiesībsargs norāda uz nevienlīdzīgu attieksmi uzturlīdzekļu piešķiršanā adoptētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirms adopcijas procesā, topošie bērnu likumiskie aizbildņi, kas bērnu paņēmuši savās mājās, no valsts sociālās aprūpes institūcijām saņem vien dienas naudu bērna ēdināšanai. Šīs naudas apmēru nosaka institūcijas direktors, tāpēc bērnu vecāki saņem atšķirīgu samaksu, atkarībā no tā, vai bērns paņemts, piemēram, no institūcijas Rīgā vai Latgalē, norāda Tiesībsarga birojā.

Šāda sistēma neveicina ārpusģimenes aprūpē esošo bērnu adopciju Latvijā un viņu iespējas nonākt ģimenē, norāda tiesībsargs.

Uzturnaudā Valsts sociālās aprūpes centrs (VSAC) iekļauj tikai bērna ēdināšanas izmaksas, taču tiesībsargs aicina iekļaut aprēķinā bērna faktiskajām vajadzībām atbilstošos izdevumus, nosakot uzturnaudu ne mazāku par valstī noteiktajiem minimālajiem uzturlīdzekļiem: 95 vai 114 eiro mēnesī. Aprēķinā netiek iekļautas citas bērna vajadzības, piemēram, apģērbs, apavi, higiēnas preces.

Turklāt VSAC izmaksātās uzturnaudas apmērs būtiski atšķiras starp iestādēm – no 36 eiro līdz 84 eiro mēnesī – un ir ievērojami mazāks par valstī noteiktajiem minimālajiem uzturlīdzekļiem.

Pēc Labklājības ministrijas sniegtās informācijas 2016.gadā vidējās faktiskās izmaksas, ņemot vērā arī kapitālieguldījumus, uz vienu bērnu VSAC ir 1130,28 eiro mēnesī. “Protams, rodas jautājums, kāpēc šo naudu, kas tiek ieguldīta iestāžu uzturēšanā, nevarētu ieguldīt, piemēram, audžuģimeņu kustības attīstīšanā, kas savā būtībā ir daudz draudzīgāka un bērnu interesēm atbilstošāka vide?” norādīts Tiesībsarga biroja paziņojumā medijiem.

Tiesībsargs šonedēļ ar oficiālu iesniegumu vērsies pie labklājības ministra Jāņa Reira ("Vienotība").

“Mēs pieprasījām visiem sociālās aprūpes centriem, kur ir mazie bērni, sniegt informāciju, cik ir uzturnauda, ko izmaksā bērniem. Un noskaidrojām, ka šo uzturnaudas apmēru nosaka šo centru direktors ar savu rīkojumu, un šī uzturnauda ir atšķirīga. Tā svārstās no 1,20 eiro dienā līdz 2,50 dienā lielākiem bērniem. Un kopā mēnesī uzturnaudu – no 34 eiro mēnesī līdz 84 eiro mēnesī – saņem adoptētājs, kuram bērniņš ir aprūpē.

Viņam seko līdzi bērniņa uztura nauda, kas nesasniedz pat minimālos uzturlīdzekļus, kaut arī tajā iestādē valsts par viņu ir maksājusi vairāk nekā 1000 mēnesī.

Tā nauda aiziet nevis bērniņam, viņa vajadzību nodrošināšanai, bet tā nauda aiziet sistēmas uzturēšanai. Jo tas pabalsts, ko centra direktors ar savu rīkojumu nosaka, tas ir vienas dienas ēdināšanas izmaksas,” skaidro Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere
00:00 / 01:19
Lejuplādēt

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti