Pusdiena

Krievija vairs necer uzlabot attiecības ar ASV

Pusdiena

Pusdiena 04.08.2017

Sviesta cenu pieaugumu veicinājusi mainīgā mode

Sviesta cenas veikalos sasniegušas rekordaugstu līmeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad strauji augušas piena produktu cenas, bet, jo īpaši – sviesta cenas. Šo tendenci veicinājis fakts, ka pieprasījums pēc piena pārsniedz piedāvājumu. Tuvākajā laikā patērētājiem nav pamata cerēt, ka piena produktu cenas atkal varētu kristies.

Sviesta cenas veikalos sasniegušas rekordaugstu līmeni. Latvijas Radio šonedēļ pārliecinājās, ka to pamanījuši arī patērētāji.

"Piena produktu cenas kopš gada sākuma vispār ir ārprātīgi kāpušas. To es esmu ievērojusi," saka Inguna, kuru Latvijas Radio uzrunāja Rīgas centrā.

Daži iedzīvotāji jau mainījuši savus patēriņa paradumus. "Šobrīd es vairs nemeklēju Latvijas preci. (..) Protams, ka lietuvieši vienmēr piedāvā labāk, lētāk," uzskata Viktors.

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) vadītājs Jānis Šolks, vaicāts par iemesliem, kādēļ ierastie piena produkti kļuvuši dārgāki, atbild: "Piena iepirkuma cena jau ilgstoši, faktiski pēdējā gada laikā nepārtraukti kāpa. Tagad šis kāpums praktiski ir apstājies. Bet tradicionāli produkta cenas nevar tik strauji pieaugt, kā mainās piena kā izejvielas cena (..)."

Viņš stāsta, ka pasaules tirgos sviesta cenas augušas pat vairāk nekā divas reizes, un tas skaidrojams ar ļoti lielu pieprasījumu pēc piena taukiem.

"Arvien vairāk tas tiek lietots atkal augu tauku vietā, kas bija kādreiz ļoti populāri, kad tieši augu taukus izmantoja. Tagad iet atpakaļ uz sviestu - tas ir gan saldējuma ražošanā, gan konditorejā mainās lietošanas tradīcijas produktiem. Tā rezultātā tieši sviests ir favorīta produkts šobrīd," vērtē Šolks.

Arī Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe par vienu no iemesliem, kādēļ strauji augušas sviesta cenas, sauc mainīgo modi.

Proti, pēc ilgāka laika perioda, kad sviests tika uzskatīts par neveselīgu un pārtikas ražotāji to centās aizstāt ar augu taukiem, piemēram, palmu eļļu, tagad mediķu un zinātnieku uzskati ir mainījušies.

Vēl viens faktors, kas ietekmē piena cenas, ir pieprasījums. Citviet Eiropā valdošais karstums ir samazinājis piedāvājumu, kamēr pieprasījums turpina augt.

"Tas karstums samazina piena apjomu. Tāpēc, ka tur, kur laiž govis ganībās, tas ir par karstu. Govis neražo tik daudz piena, trūkst arī ganību zāles. Dažās valstīs karstuma dēļ ir kaut kāds piena apjoma samazinājums. Bet nekādā gadījumā nevaram runāt par to, ka Eiropā tagad strauji samazinājies piena apjoms. Tā tas nav. Pieprasījums ir lielāks nekā piedāvājumu, nevis ir kaut kāds straujš [piena apjomu] kritums," sacīja Gulbe.

Tomēr Baltijas reģionā pieprasījums pēc piena un sviesta audzis īpaši strauji. To, iespējams, veicinājuši Polijā strādājošie piena pārstrādātāji, kam izdevies atrast jaunus noieta tirgus citviet pasaulē un tādēļ nepieciešams vairāk izejvielu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti