SVF atliek lēmumu par miljarda dolāru pārskaitīšanu Ukrainai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) atlika direktoru padomes sēdi, kurā pirmdien, 20.martā, bija paredzēts lemt par viena miljarda dolāru maksājumu Ukrainai. Fonds vēlas redzēt precizētus valsts ekonomikas rādītājus, ņemot vērā, ka ir ievesta separātistu kontrolēto Austrumukrainas teritoriju blokāde, ziņo Ukrainas aģentūra “Unian”. 

Jau pirmdien Ukrainas vadība plāno sarunas ar SVF, lai pēc iespējas ātrāk saņemtu maksājumu, paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.  

Porošenko arī atgādināja, ka visi SVF kredīti “netiek noēsti”, bet gan novirzīti valsts zelta un valūtas rezervēm, lai atbalstītu finanšu sistēmu un nacionālo valūtu, jo rezerves “kusa kā sniegs pavasarī” un 2015.gada februārī saruka līdz 5 miljardiem dolāru, bet tagad sasniedz 15,5  miljardus.

SVF direktoru padome svētdien atjaunoja sēžu plānu un sēdi par Ukrainas maksājumu, kas bija paredzēta pirmdien, atlika uz nenoteiktu laiku.

Ukrainas Finanšu ministrija informēja, ka tas darīts, jo fonds vēlas precizēt Ukrainas makroekonomikas rādītājus saistībā ar separātistu kontrolēto teritoriju blokādi Doņeckas un Luhanskas apgabalos. Ukrainas valdība 15.martā apturējusi visus kravu pārvadājumus ar prokremlisko separātistu kontrolētajiem rajoniem valsts austrumos. Kijeva pieprasa, lai separātisti atdod nesen sagrābtos ukraiņu uzņēmumus un izpilda Minskas vienošanās par mierīgu konflikta noregulējumu. 

Ukrainas Nacionālā banka plāno jau pirmdien atjaunot makroekonomikas prognozes, ņemot vērā blokādi, lai veicinātu pēc iespējas ātrāku SVF maksājuma saņemšanu.  

Jau ziņots, ka Starptautiskais Valūtas fonds pērn septembrī atsācis starptautiskā aizdevuma maksājumus Ukrainai un apstiprinājis maksājumu miljarda ASV dolāru vērtībā. Pērn tos apturēja saistībā ar bažām par korupciju. Oficiālā Kijeva uzsver, ka tas apliecina reformu īstenošanu, taču ne visi ir tik optimistiski noskaņoti. 

Kopumā SVF programma paredz aizdevumu Ukrainai 17,5 miljardu dolāru apmērā. Līdz šim Ukraina saņēmusi trīs maksājumus – kopumā 7,62 miljardu apmērā, un plānoja saņemt ceturto maksājumu līdz 2016.gada beigām, taču lēmums tika atlikts.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti