Šveices prezidente aicina par attiecībām ar ES lemt referendumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šveices prezidente Dorisa Loitarda nākusi klajā ar aicinājumu sarīkot referendumu, lai gūtu skaidrību par valsts turpmākajām attiecībām ar Eiropas Savienību (ES).

Šveices prezidente aicina par attiecībām ar ES lemt referendumā
00:00 / 03:06
Lejuplādēt

Attiecības starp Šveici un ES pēdējo dienu laikā kļuvušas saspīlētas, jo Brisele Šveices biržai piekļuvi bloka iekšējam tirgum piešķīrusi tikai uz gadu.

Šveices amatpersonas šo lēmumu pasludinājušas par diskriminējošu un brīdinājušas par atbildes soļiem.

Berne jau ilgāku laiku ir iesaistīta sarunās ar Briseli par visaptverošu līgumu, kas aizstātu tās vairāk nekā 100 vienošanās, kuras šobrīd regulē Šveices un ES attiecības.

"Divpusējais ceļš ir svarīgs," svētdien publicētajā intervijā laikrakstam “Sonntags Blick” norādījusi Loitarda. "Tāpēc mums jānoskaidro savas attiecības ar ES.

Mums jāzina, kurā virzienā doties. Tāpēc būtu noderīgs fundamentāls referendums."

Sarunās par visaptverošo līgumu novembrī tika panākts zināms progress pēc tam, kad Šveice piekrita palielināt savas iemaksas ES budžetā.

Brisele cenšas panākt, lai Berne pakļautos virknei ES tiesību normu apmaiņā pret plašāku piekļuvi bloka iekšējam tirgum, no kura lielā mērā ir atkarīgs Šveices eksports.

Taču pret šo vienošanos iestājas Šveices Tautas partija (SVP), kurai parlamentā ir vislielākā pārstāvniecība.

Loitarda, kas gadu mijā atstāj prezidenta posteni, kurš Šveicē tiek ieņemts rotācijas kārtībā, atzinusi, ka kārtējais konflikts ar Briseli aizēnojis visu viņas prezidentūras gada veikumu.

"Protams, domstarpības ar Briseli tagad atrodas uzmanības centrā," viņa sacījusi laikrakstam, piebilstot, ka ES centieni tādu tehnisku jautājumu kā biržu līdztiesība saistīt ar tādiem politiskiem jautājumiem kā visaptverošais līgums nav pieņemami.

"Mēs nepieņemsim šādu varas izmantošanu," uzsvērusi Loitarda. "Taču tas ir politikas sastāvdaļa. Mums tas ir jāiztur."

Viņa arī izteikusies, ka saprot šveiciešu aizdomīgumu pret ES, taču vienlaikus atzinusi, ka citas alternatīvas nav, kā vien panākt vienošanos ar bloku, kurš nodrošina 66% no Šveices ārējās tirdzniecības kopapjoma.

"Mums nepieciešams mehānisms un noregulētas attiecības ar ES, kas novērstu tādas politiskas spēlītes, kādas pieredzam šobrīd," piebildusi Šveices prezidente.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti