Dienas ziņas

Krāslavā ūdenī bīstamas baktērijas nekonstatē

Dienas ziņas

Šovasar skanēs mūzika uz Gaujas

Saņem ES oficiālo eko sertifikātu

«Spodrība» pirmā Baltijā saņem ES oficiālo ekosertifikātu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Baltijā pirmais uzņēmums, kas saņēmis Eiropas Savienības (ES) oficiālo ekosertifikātu kādam no produktiem, ir uzņēmums “Spodrība”. Tas apliecina, ka produkts atbilst augstākajiem vides standartiem visā ciklā. Uzņēmumā plāno, ka jaunais ekomarķējums ļaus plašāk iekļauties Eiropas tirgū.

Ekoloģisko produktu līnija rūpnīcā “Spodrība” tika izveidota pirms pieciem gadiem. Iesākumā tie bija deviņi produkti, bet tagad to skaits palielinājies jau gandrīz 2,5 reizes. Līdz ar līnijas izveidi tika uzsākta arī pirmo produktu sertifikācija ES oficiālajam ekomarķējumam “EU Ecolabel” jeb tā sauktajai ekopuķītei.

“Ja ir iegūts šis sertifikāts, tad ir iziets vesels kritēriju kopums, kas apliecina, ka produkts ir ekoloģisks, sākot no tā formulas, receptūras līdz iepakojumam, testēšanai un nonākšanai atkritumos,” paskaidro a/s “Spodrība” kvalitātes direktore Inese Vilka.

Pirmā “ekopuķīte” piešķirta 2013. gadā. Uzņēmuma direktors, saņemot ekosertifikātu četriem kosmētiskās līnijas produktiem, atzīst, ka mērķis ir sertificēt visus ekoloģiskās līnijas produktus, bet tas prasot gan laiku, gan naudu.

“Finansiālā izteiksmē, ja mēs runājam par kosmētikas līniju, tas izmaksāja apmēram 5000 eiro. Bet, ja mēs runājam par veļas mazgājamiem un tādiem līdzekļiem, tad tas ir stipri, stipri dārgāk, (..) atkarīgs no testiem un no tā, kurā valstī var veikt sertifikāciju,” sacīja a/s “Spodrība” direktors Raimonds Krampāns.

No ekoloģiskās produkcijas tiek eksportēti ap 20%, galvenokārt uz Igauniju, bet nedaudz arī uz Islandi un Lietuvu. Lielākā problēma esot patērētāju neinformētība par to, kas tad īsti ir ekoprodukts.

Vides aizsardzības un reģionālās pašvaldības ministrija (VARAM) uzskata, ka šo jautājumu varētu risināt, iekļaujot dažādos vides pasākumu projektos. “Acīmredzot būtu ļoti precīzi jānosaka likumdošanā gan patērētāju tiesību aizsardzības likumā, gan zaļā iepirkuma lietošanā jautājumi, kas attiecas ne vien uz pārtikas, vides, bet arī uz šādiem produktiem, kas veltīti cilvēku higiēnai,” stāsta vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL/TBLNNK).

“Spodrība” ir pirmais uzņēmums Baltijā, kas saņēmis šādu ES oficiālo marķējumu, bet visā Eiropā kosmētikas grupā tādi esot ap 20.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti