«S&P Global» saglabājusi Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "S&P Global" (agrāk "Standard & Poor's") pārapstiprinājusi Latvijas kredītreitingu esošajā "A-"līmenī, saglabājot pozitīvu nākotnes novērtējumu, liecina Valsts kases informācija.

Situācija ar “ABLV bank”

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija rosinājusi "ABLV Bank" piemērot sankcijas par to, ka tā organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un arī liela apjoma nelegālās aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

ASV institūcija arī paudusi, ka Latvijā trešās lielākās bankas vadība izmantojusi kukuļošanu, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas, tādā veidā mazinot draudus savam biznesam.

Bankas vadība noliedz izskanējušos apgalvojumus, uzsverot, ka ir ieguldījusi lielus līdzekļus operāciju drošībai un atbilstībai likumam, kā arī norāda, ka jau sadarbojas ar ASV, lai tās pārskatītu savus priekšlikumus par sankcijām.

FKTK skaidroja, ka pārmetumi "ABLV bankai" ir balstīti uz pagātnes notikumiem, taču pēdējos divos gados naudas atmazgāšanas novēršanas jomā ir daudz uzlabojumu.

"S&P Global" veiktais izvērtējums ir ārpuskārtas kredītreitinga novērtējums, kas saistīts ar ASV Valsts departamenta publicēto paziņojumu par "ABLV Bank” un sekojošajiem Eiropas Centrālās bankas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteiktajiem ierobežojumiem bankas darbībai.

 

Savā izvērtējumā "S&P Global" norādījusi, ka tiešais fiskālais risks Latvijas valstij saistībā ar "ABLV Bank" ir ierobežots un nebūtisks attiecībā pret Latvijas valsts finanšu spēju.

"S&P Global" norādījusi arī, ka šī brīža situācija Latvijas finanšu sektorā neradīs negatīvu ietekmi uz pārējo Latvijas banku sektoru - finanšu institūcijām, kas apkalpo rezidentu klientus.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra atzīmējusi, ka, lai arī esošā situācija var radīt ietekmi uz Latvijā strādājošo nerezidentu banku sektoru, tam būtu ierobežota ietekme uz Latvijas tautsaimniecību, kas neradītu riskus Latvijas finanšu stabilitātei.

"S&P Global" pozitīvi novērtējusi valdības īstenoto fiskālo politiku, noturīgo esošo Latvijas ekonomikas izaugsmi, kā arī tās prognozēto izaugsmi 3% apmērā nākamo četru gadu laikā.

"S&P Global" vērtējumā ekonomisko izaugsmi vidējā termiņā balstīs spēcīgs vietējais pieprasījums, ES fondu balstītais investīciju pieplūdums, kā arī izteikti laba ārējā vide eksportam.

Atbilstoši 2017. gada beigās apstiprinātam kredītreitinga paziņojumu grafikam nākamais regulārais "S&P Global" paziņojums par Latvijas kredītreitingu sagaidāms 23.martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti