Ārpus Rīgas

Avīzes "Bauskas dzīve" galvenā redaktore Anita Rozentāle par zādzībām pierobežā ar Lietuvu

Ārpus Rīgas

Lielā apmeklētāju plūsma liek pastiprināt drošības pasākumus «Kuldīgas dzīru» laikā

Skujenes uzņēmēji pirmie uzsākuši kvinojas audzēšanu Baltijas valstīs

Skujenes pagastā attīsta kvinojas audzēšanu un cer uz tās augošo popularitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Varbūt līdzīgi kā tomāti un kartupeļi, kas savulaik atceļoja no Dienvidamerikas, bet šobrīd ir jau populāri mūsu lauksaimniecības augi, Latvijā pēc gadiem zaļos arī kvinojas lauki. Uzņēmuma „Gusts Apinis” īpašnieki, kuri Skujenes pagastā pirmie Baltijas valstīs ir uzsākuši šīs kultūras audzēšanu, ir pārliecināti, ka kvinojai ir nākotne arī pie mums.

Šobrīd augstās uzturvērtības dēļ kvinoja pasaulē kļūst arvien populārāka, un Skujenes uzņēmēji nesūdzas arī par pircēju trūkumu tepat Latvijā.  

Signe Šlosberga stāsta, ka pagājušās sezonas raža jau drīz būs iztirgota.

“Šobrīd pasaulē viņa ir kā superēdiens savas ļoti augstās uzturvērtības dēļ, tātad šī kultūra iet savu uzvaras gājienu visā pasaulē. Mēs esam pionieri Baltijā, jo to neaudzē ne Igaunijā, ne Lietuvā, cik mums zināms,” stāsta Signe

Tieši kvinojas augstā uzturvērtība tad arī bija rosinājums mēģināt to audzēt pašiem.

“Tā satur ļoti labas olbaltumvielas, ko iesaka lietot arī tiem cilvēkiem, kas gaļu nelieto, vai arī cilvēkiem, kuriem vajadzīgs labs kvalitatīvs olbaltumvielu uzturs – bērniem, sportistiem. Paši mēs kvinoju sākām lietot tā dēļ, ka mums meita saslima ar artrītu un mēs izlasījām, ka kvinoja ir laba iekaisuma slimībām, ka viņai ir tādas vielas, kas cīnās ar iekaisuma procesiem organismā,” stāsta Signe.

“Mēs sākām pirkt un lietot uzturā šo kvinoju, un nonācām pie secinājuma, ka jāsēj pašiem,” saka saimniece.

Kvinoja Amatas novada Skujenes pagasta „Cimbuļos” aug ceturto gadu, šogad gan saimniekiem bažas sagādā vēsā vasara, kas pat jau ierastajām kultūrām nav pa prātam; otrkārt, arī zeme, kā stāsta Signe, nav tā auglīgākā. Signes  dzīvesbiedrs Elmārs Pētersons atzīst, ka vēl arvien tas ir eksperiments.

“Mēs neesam lauksaimnieki, daļēji varbūt esam, bet saistīti ar lopkopību kādreiz bijām, bet ne jau ar augkopību. Mācamies paši, kaut kas izdodas, kaut kas ne,” atzīst Elmārs.

“Kartupelis hercogistē tika ievests arī no tā paša Andu kalnu reģiona, tāpat kā kvinoja, un es domāju, ka nezināms kļūst zināms pēc laika, un es pieļauju, ka varbūt pēc 100 gadiem blakus kartupeļu vagām augs arī kvinoja,” spriež Elmārs.

Bet ar kvinojas audzēšanu vien jau Signes un Elmāra eksperimenti nebeidzas, šogad Skujenes laukos aug arī citas jaunas kultūras.

“Pirmoreiz esam sējuši prosu, amarantu, lēcas, nu tā mēs izmēģinām drošsirdīgi. Pirmais gads, mums diezgan pašvaki iet ar prosu, bet mēs nenokaram galvu, mēs sējam kādus 3-4 gadus, kamēr sanāk. Mēs ar vīru smejamies, kā pasakā par Buratīno, kur iestāda naudu zemē un saka buramvārdus, un tad tur izaugs naudas koks. Mēs rīkojamies tādā pašā veidā, tikai mums šad tad nekas neizaug, bet mēs ļoti ceram,” smej Signe.

Taču runājot par kvinoju, tai varētu būt perspektīva nākotne, jo pasaulē pieaug pieprasījums tieši bioloģiski audzētai kvinojai, un „Cimbuļu” laukos tā tagad arī tiek audzēta bioloģiski.

“Kvinojai ir tirgus, varbūt tas nav Latvijā, bet ir citur pasaulē, kur kvinoju bioloģiski neražo, jo tas ir sarežģīti, īstenībā mums jau iesākās sarunas arī ar ārzemju noņēmējiem, kam tieši bioloģiskā kvinoja interesē, bet nu līdz tam laikam ir jāizaug,”  saka saimnieks Elmārs.

“Protams, tās platības maziņas, kas mums ir, mums ir jāveido kooperācija ar interesentiem, ar citām bioloģiskajām saimniecībām, kam tas varētu būt interesanti, tad tur noteikti bizness būs, jo kvinojas patēriņš aug pasaulē ar katru gadu,” viņš piebilst.

Un ne tikai pasaulē, arī Latvijā ir arvien vairāk pircēju šim produktam, Signe stāsta, ka esot dažādos pasākumos vai tirdziņos, cenšas arī iepazīstināt ar kvinoju, tās uzturvērtību, bet atvadoties viņa aicina aizbraukt ciemos pēc kāda laika, kad kvinoja zied, jo košumā tā varot sacensties ar ziedošajiem rapša laukiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti