Sēļu pagastā mājas cūkas sasirgušas ar Āfrikas cūku mēri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šīs nedēļas sākumā Mazsalacas novada Sēļu pagastā konstatēts mājas cūku saslimšanas gadījums ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM), informēja Pārtikas un veterinārais dienestā (PVD).

Saslimšana konstatēta piemājas saimniecībā ar divām cūkām.

Ap slimības skarto saimniecību trīs kilometru rādiusā ir noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā – uzraudzības zona. Tajās tiks pastiprināti kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī dzīvnieku transporta līdzekļu kustība.

Aizsardzības zonā aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus tās vismaz 40 dienas pēc slimības atklāšanas.

PVD piebilst, ka slimības uzliesmojuma gadījumā valsts kompensāciju var saņemt, ja cūkas bijušas reģistrētas un saimniecībā ievērotas biodrošības prasības. Par to ieviešanu un izpildi atbildīgs ir dzīvnieku īpašnieks vai turētājs.

Vēstīts, ka Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmo reizi konstatēja pērn 26.jūnijā, kad PVD dažus metrus no Latvijas robežas ar Baltkrieviju atrada trīs mirušas mežacūkas.

Pērn mājas cūku saslimšanu ar ĀCM pēdējo reizi konstatēja septembrī. Šogad cūkām bīstamais mēris mājas cūkām pirmo reizi konstatēts jūnijā, kad mājas cūku saslimšana konstatēta Daugavpils novada Dubnas pagastā.

Cilvēkiem Āfrikas cūku mēris nav bīstams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti