Ārpus Rīgas

No "Vistako" par "Alūksnes putnu fermu" - otrs lielākais olu ražotājs valstī

Ārpus Rīgas

''Bauskas Dzīves'' galvenā redaktore Anita Rozentāle par Bauskas slimnīcas paplašināšanu

Sākas pieteikšanās lauksaimniecības platībmaksājumiem – jārēķinās ar vairākām izmaiņām

Sākas pieteikšanās lauksaimniecības platībmaksājumiem – jārēķinās ar vairākām izmaiņām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 11.aprīļa lauksaimnieki var pieteikties platību maksājumiem. Tā notiks Lauku atbalsta dienesta (LAD) elektroniskajā pieteikšanās sistēmā, līdzīgi kā tas tika darīts pagājušā gadā. Elektroniskā sistēma arvien tiek papildināta un uzlabota, tāpēc arī šogad gaidāmas nelielas izmaiņas.

Mazāk tērējam papīru un ir iespēja ātrāk saņemt platību maksājumus, tie ir būtiskākie ieguvumi, ko min Lauku atbalsta dienestā, ieviešot elektronisko pieteikšanās sistēmu. Dienvidkurzemes reģionālās lauksaimniecības pārvaldes vadītājs Ģirts Osis uzsver, ka sistēma ir sevi attaisnojusi un arī vietējo pašvaldību un lauksaimnieku konsultanti vajadzības gadījumā var palīdzēt.

„Daži gāja pie kaimiņiem, kooperējās un savā starpā izmantoja elektronisko pieteikšanās sistēmu (EPS). Šobrīd EPS jaunā versija ir domāta tādiem nolūkiem, lai klienti neaizmirstu kādu no atbalstu maksājumu veidiem iesniegt, vai aizmirst pieteikties, it īpaši brīvprātīgi saistītie ražošanas atbalsti. Dažreiz cilvēki aizmirst ielikt to ķeksi.

Tagad ir jāatbild – piesakos vai nepiesakos pie konkrētā lauka, tāpēc kļūdu īpatsvars varētu būt mazāks,” skaidro Osis.

Ir vairāki jaunievedumi, kas jāņem vērā lauksaimniekiem, piesakoties platību maksājumiem elektroniskajā pieteikšanās sistēmā. „Par brīvo zīmēšanu, kad ir iespēju pieteikt atbalstam platības, kas nav iekļautas lauku blokā, tad ir jāizmanto brīvā zīmēšana. Bet, izmantojot šo brīvo zīmēšanu, nevarēs pieteikt platību, kas ir mazāka par 0,3 hektāriem,” skaidro Eiropas Savienības (ES) Tiešo maksājumu daļas vadītāja Vineta Ķēniņa.

Papildinot sacīto par elektronisko pieteikšanās sistēmu, Dienvidkurzemes reģionālās lauksaimniecības pārvaldes vadītājs Ģirts Osis uzsver vēl kādu niansi, kas būs aktuāla lauksaimniekiem: „Turpmāk LAD, lai netērētu lieki valsts budžeta resursus, gribētu komunicēt ar klientiem elektroniski, ieskaitot vēstules, ko tagad nes pastnieks. Uzreiz, atverot EPS, parādīsies logs, vai jūs turpmāk izvēlēsieties komunikāciju elektroniski.”

2017.gadā ir arī  izmaiņas, kas saistītas tieši ar pašiem platību maksājumiem. „Mazos lauksaimniekus var izslēgt no shēmas, ja būs pieteicis mazāku platību vai nebūs nopļauts divus gadus pēc kārtas utt.,” saka Vineta Ķēniņa.

“Šogad bioloģiskajiem zemniekiem būs jāpierāda ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas, tiem jābūt vismaz 170 eiro par 2016. gadu.

Ja to nespēs nodrošināt, pirmajā gadā sankcijas netiks piemērotas,” atklāj Ģirts Osis.  

Vēl Dienvikurzemes reģionālās lauksaimniecības pārvaldes darbinieki pievērš uzmanību ekoloģiski nozīmīgām platībām. „Starpkultūru platībās ir jābūt vismaz divu kultūraugu maisījumam. Kā ekoloģiski nozīmīgo platību slāpekli piesaistošo kultūraugu sarakstā iekļauta arī soja. Mūsu reģionā soju sēj visvairāk, turklāt mūsējie grib mācīties no lietuviešiem, kur soju audzē vēl vairāk nekā Latvijā.”

Par visām izmaiņām lauksaimnieki var saņemt ziņas Lauku atbalsta dienesta mājaslapā. Platību maksājumiem var pietiekties līdz 22.maijam. Ar kavējumu sankcijām pēdējā diena būs 15.jūnijs.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti