Panorāma

Protestē pret Kalnmeieru un par tiesiskumu

Panorāma

Vairāk naudas tikai par kvalitāti?

Nodokļu reformu plānu sāk skatīt Saeima

Saeima sāk darbu pie nodokļu reformas likumprojektiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ārkārtas sēdē ceturtdien, 13. jūlijā, bez plašām debatēm atbalstīja vairāku ar nodokļu reformu saistītu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. Deputāti vērtēs kopumā desmit likumu grozījums un vienu jaunu likumprojektu.

Likumu grozījumi skatīšanai Saeimas komisijās nodoti bez lielām diskusijām. Vienīgais, kurš izteica neapmierinātību, ka reforma tiek skatīta vasarā, turklāt steidzamības kārtā, bija Latvijas Reģionu apvienības deputāts Juris Viļums.

“Līdzīgi kā budžetu, kas tiek “dzīts” divos lasījumos pa naktīm, tagad arī šo nodokļu reformu mēs dzenam cauri burtiski pusotras nedēļas laikā. Droši vien valdība cer, ka tikai deputāti neiedziļinās šajos jautājumos un nemēģina to sistēmu, ja ne sakārtot, tad vismaz saglābt,” pauda Viļums.

Tikmēr Zaļo un Zemnieku savienības deputāts Jānis Vucāns, kura vadītā Budžeta un finanšu komisija būs atbildīga par lielāko daļu reformai vajadzīgo grozījumu, prognozē, ka deputāti nedēļas laikā spēs sagatavoties reformas virzīšanai Saeimā pirmajā lasījumā, un jau 27. jūlijā būs iespējams balsojums jau otrajā – galīgajā lasījumā.

Nodokļu politikas reforma paredz būtiskas izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodoklī (IIN) un sociālajās iemaksās, jaunu nodokļa maksāšanas režīmu uzņēmumiem un izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem. Tāpat plānots celt azartspēļu un akcīzes nodokļus.

Nodokļa reforma paredz ieviest progresīvu IIN, pakāpeniski paaugstināt ar IIN neapliekamo minimumu, atvieglojumus par apgādībā esošām personām, kā arī ar IIN neapliekamo minimumu pensijām. Paredzēts arī noteikt ierobežojumus attaisnotajiem izdevumiem par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem.

Grozījumi likumā par valsts sociālo apdrošināšanu paredz valsts sociālajā apdrošināšanā iekļaut arī veselības apdrošināšanu, palielinot valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu jeb sociālo iemaksu likmi par 1%. Ieņēmumi no sociālo iemaksu likmes celšanas tiks novirzīti nevis speciālajā budžetā, bet pamatbudžetā veselības aprūpes finansēšanai.

Likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" grozījumi paredz konceptuāli jaunu uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) modeli - UIN piemērot sadalītajai peļņai, nevis gūtajai peļņai. Reinvestētajai peļņai plānots noteikt 0% UIN likmi. Tāpat ar atsevišķiem izņēmumiem plānots atteikties no UIN atvieglojumiem.

Līdz šim visai pretrunīgi vērtēto mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu plānots saglabāt. Nodokļa likmi paredzēts atstāt nemainīgu - 15% no apgrozījuma, taču plānots samazināt pieļaujamā gada apgrozījuma slieksni no pašreizējiem 100 000 eiro līdz 40 000 eiro. No MUN maksātāja valsts budžetā iemaksātā nodokļa 80% līdzšinējo 65% vietā paredzēts novirzīt sociālajām iemaksām.

Jau ziņots, ka nodokļu reformas īstenošanai nepieciešami grozījumi desmit likumos, kā arī ir viena jauna likuma pieņemšana.

Valdība sēdē otrdien, 11.jūlijā, atbalstīja pēdējos sešus nodokļu reformas likumprojektu paketē ietilpstošos likumus. Atbalstu šo likumprojektu izskatīšanai vienotā paketē paudušas arodbiedrības un darba devēji, savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera savu atbalstu reformai atsaukusi.

Saeimai nodokļu reformas likumprojektus nāksies skatīt steidzamības kārtā – jau nākamnedēļ tos plānots pieņemt galīgajā lasījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti