Dienas ziņas

Festivālam "Draugi" – 20

Dienas ziņas

Elektromobiļi Latvijā – izglītojošs projekts

Saeima pirmajā lasījumā apspriež nākamā gada budžetu

Saeimas sēdē izsludina pārtraukumu – 2018. gada budžetu turpinās vērtēt rīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ceturtdien, 25, oktobrī, pirmajā lasījumā vēl neizskatīja valsts 2018. gada budžetu un ar to saistītos likumprojektus. Deputāti likumprojektus skatīja kopš trijiem dienā un neilgi pēc plkst. 18 nolemts izsludināt pārtraukumu, un likumprojeku vērtēšana turpināsies sēdē ceturtdien, 26. oktobrī. Valdība 2018. gada valsts budžetā solījusi finanšu pieaugumu daudzās jomās, it īpaši veselības aprūpē, taču šie finanšu plāni izpelnījās arī deputātu kritiku.

Pirms tam gan deputātus uzrunāja Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība), uzskaitot jomas, kurās naudas būs vairāk, un atgādinot, viņuprāt, gaidāmās nodokļu reformas priekšrocības.

Opozīcijas deputāti, kas lielākoties kāpa Saeimas tribīnē, lai paustu savu viedokli par budžeta likumprojektu paketi, šim optimismam gan nepiekrita, jo budžetā esot gana daudz trūkumu. Daži deputāti pievērsās paša budžeta kritizēšanai, citi pauda savu viedokli par atsevišķiem likumprojektiem, kas iekļauti budžeta paketē.

"[Deputātu] kvotas ir liekulīgi noslēptas. To jau minēja mums vasarā vairāku pašvaldību [pārstāvji]. Jā viņiem tiek prasīts – kas jau laicīgi jāieliek ministriju budžetos," teica Saeimas opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputāts Juris Viļums.

"Mēs uzskatām, ka šī politika, ko piekopj esošā valdība, knapi uzlabo situāciju. Tāpēc mēs nevaram atbalstīt un balsosim pret," sacīja Saeimas opozīcijā esošās partijas "Saskaņa" deputāts Igors Pimenovs.

Savukārt deputāts Rihards Melgailis (LRA) pārmeta nepietiekamu vēršanos pret ēnu ekonomiku. "Kaut vai dzīvs piemērs ir pēdējie televīzijas raidījumi, un tā mūsu bezspēcība... Daudzas problēmas laukos..."

Tāpat no Saeimas tribīnes izskanēja kritika gan par to, ka budžets nav sabalansēts - tēriņi arvien būtiski pārsniedz ieņēmumu. Tāpat deputāti atzina - lai arī nākamā gada budžetā ievērojami papildu līdzekļi ir paredzēti veselības aprūpei, tomēr arvien ir daudz neskaidrību par veselības sistēmas reformu.

Pārmetumi no Saeimas tribīnes izskanēja daudz. Koalīcijai gan ir vairākums, tādēļ bažu par budžeta pieņemšanu nav. Paredzams, ka galīgajā lasījumā to skatīs novembrī.

Jau ziņots, ka budžeta likumprojektu paketē iekļauti 30 dažādi likumprojekti. Lielākais finansējuma pieaugums – 235 miljonu eiro apmērā – nākamgad paredzēts veselības nozarei. Aizsardzības joma papildus saņems 126,8 miljonus eiro – finansējums šai jomai sasniegs NATO prasītos 2% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP).

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi 2018. gadā plānoti 8,75 miljardi eiro, bet izdevumi – 8,95 miljardi. Deficīts plānots 1% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti