Saeimai būs jāvērtē sabiedrības iniciatīva aizliegt zemes pārdošanu ārzemniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sabiedrības iniciatīvu interneta platformā "Manabalss.lv" savākti vairāk nekā 10 000 parakstu iniciatīvai, lai aizliegtu Latvijas lauksaimniecības un meža zemes pārdošanu ārzemniekiem, liecina interneta platformā "Manabalss.lv" pieejamā informācija.

Pēc 10 000 parakstu savākšanas iniciatīvu varēs iesniegt vērtēšanai Saeimā.

Parakstu vākšana portālā tika sākta 2013.gada decembrī, un tās pieteicējs bija politiķis Armands Krauze (Zaļo un zemnieku savienība), ziņo LETA. Tiesa, laikā, kad šī iniciatīva iesniegta, Krauze darbojās lauksaimnieku nevalstiskajās organizācijās.

Krauze iniciatīvas pieteikumā norādīja, ka vēlas saglabāt lauksaimniecības un meža zemi Latvijas pilsoņu īpašumā un "izbeigt tās iztirgošanu ārzemniekiem un starptautiskajiem investīciju fondiem".

Iniciatīvas pieteikumā Saeimas deputāti aicināti izsludināt tautas nobalsošanu, lai noteiktu, ka Latvijā lauksaimniecības un meža zeme var piederēt tikai Latvijas pilsoņiem vai komersantiem, kas 100% pieder Latvijas pilsoņiem.

Pēc Krauzes sacītā, būtiskas izmaiņas nosacījumos par Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES) izlemjamas tautas nobalsošanā. Tās rosināšanai nepieciešams vismaz puses Saeimas deputātu atbalsts.

Krauze portālam Lsm.lv atzina, ka resursu taupīšanas nolūkā referendums par aizliegumu pārdot Latvijas lauksaimniecības un meža zemes ārzemniekiem varētu notikt kopā ar kādām vēlēšanām, piemēram, nākamgad gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Tiesa, tas, vai šāds referendums tiks rosināts, ir atkarīgs no Saeimas deputātiem un viņu drosmes atbalstīt šo iniciatīvu, sacīja Krauze, norādot – jebkādas izmaiņas nosacījumos par Latvijas dalību ES nav vienkārši virzāmas.

Krauze piebilda, ka pašlaik Latvijas pilsoņi tiek diskriminēti lauksaimniecības zemes iegādē, jo šādu zemi ļauts iegādāties tikai tiem, kam ir  lauksaimnieciskā izglītība. Taču šo ierobežojumu vietā varētu noteikt aizliegumu pārdot zemi ārzemniekiem, sprieda politiķis.

Jau ziņots, ka 2014.gada maijā beidzās zemes iegādes moratorijs, kas formāli traucēja ārzemniekiem pirkt zemi Latvijā. Lai arī zeme pirkta tik un tā, piemēram, izveidojot fiktīvas firmas un izmantojot citus "caurumus" likumdošanā, šo ierobežojumu atcelšana satrauca lauksaimnieku organizācijas, jo zemes sāka nepietikt vietējiem zemniekiem.

Tiesa, pāris mēnešus pēc zemes iegādes moratorija beigām pieņemti likuma par zemes privatizāciju lauku apvidos grozījumi, kuru mērķis bija veicināt lauku zemes nonākšanu vietējo ražotāju rokās. Viens no jaunajiem nosacījumiem bija – lauksaimniecības zemes pircējam nepieciešama pieredze lauksaimniecībā vai jāiegūst lauksaimnieciskā vai tai pielīdzinātā izglītība.

Pašvaldības pēc šo izmaiņu stāšanās spēkā gan norādīja, ka likuma grozījumi neiztur saskarsmi ar realitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti