Saeima skatīs iniciatīvu par aizliegumu pārdot Latvijas zemi ārzemniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Saeima sēdē ceturtdien, 15.septembrī, nolēma nodot tālākai izskatīšanai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā sabiedrības kolektīvo iesniegumu "Latvijas zeme Latvijas pilsoņiem", kas paredz liegt ārzemniekiem iegādāties Latvijas lauksaimniecības un meža zemi.

Par šīs iniciatīvas turpmāko virzību Saeimā balsoja 85 deputāti, neviens nebalsoja pret un arī neatturējās balsojumā. Iepriekš šis jautājums skatīts Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā.

Jau ziņots, ka interneta platformā "Manabalss.lv" savākti vairāk nekā 10 000 parakstu iniciatīvai aizliegt lauksaimniecības un meža zemes pārdošanu ārzemniekiem. Iniciatīvu rosināja lauksaimnieks Armands Krauze, kurš tagad ir Saeimas deputāts (Zaļo un zemnieku savienība).

Krauze savā iniciatīva pieteikumā iepriekš norādīja, ka vēloties saglabāt Latvijas lauksaimniecības un meža zemi Latvijas pilsoņu īpašumā un "izbeigt tās iztirgošanu ārzemniekiem un starptautiskajiem investīciju fondiem".

Priekšlikumu neatbalsta Zemkopības ministrija un Ekonomikas ministrija. Bažas saistītas ar to, ka šādas iniciatīvas atbalstīšanas gadījumā tiktu pārkāptas Latvijas Starptautiskās saistības gan Eiropas Savienībā (ES), gan Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā.

Jau ziņots, ka 2014.gada maijā beidzās zemes iegādes moratorijs, kas formāli traucēja ārzemniekiem pirkt zemi Latvijā. Lai arī zeme pirkta tik un tā, piemēram, izveidojot fiktīvas firmas un izmantojot citus "caurumus" likumdošanā, šo ierobežojumu atcelšana satrauca lauksaimnieku organizācijas, jo zemes sāka nepietikt vietējiem zemniekiem.

Tiesa, pāris mēnešus pēc zemes iegādes moratorija beigām pieņemti likuma par zemes privatizāciju lauku apvidos grozījumi, kuru mērķis bija veicināt lauku zemes nonākšanu vietējo ražotāju rokās. Viens no jaunajiem nosacījumiem bija – lauksaimniecības zemes pircējam nepieciešama pieredze lauksaimniecībā vai jāiegūst lauksaimnieciskā vai tai pielīdzinātā izglītība.

Pašvaldības pēc šo izmaiņu stāšanās spēkā gan norādīja, ka likuma grozījumi neiztur saskarsmi ar realitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti