Panorāma

Parlamenta vēlēšanas Lielbritānijā

Panorāma

Pašvaldībās apstiprina vēlēšanu rezultātus

Pieņem grozījumus Kredītiestāžu likumā

Saeima nosaka stingrākus ierobežojumus banku administratoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ceturtdien, 8.jūnijā, nolēma noteikt papildu ierobežojumus maksātnespējīgas bankas administratora amata pretendentiem, kuri  varētu ietekmēt arī likvidējamās “Trasta komercbankas” maksātnespējas administratora izvēli.

Lielākā daļa "Vienotības" deputātu gan balsoja pret Nacionālās apvienības (NA) deputāta Imanta Parādnieka ierosinājumu, tomēr nepieciešamo balsu vairākumu koalīcijai palīdzēja nodrošināt opozīcijas partijas "Saskaņa" un "No sirds Latvijai".

Parādnieka priekšlikums Kredītiestāžu likumā paredz liegt kļūt par maksātnespējīgas bankas administratoru personām, kas pēdējo divu gadu laikā bijušas pilnvarotie pārstāvji kādam no bankas kreditoriem.

Izmaiņas paredz, ka fiziskā persona likvidatora pienākumus kredītiestādes likvidācijas procesā nevar uzņemties un pildīt, ja likvidators pēdējo piecu gadu laikā pirms kredītiestādes likvidācijas procesa pasludināšanas dienas ir bijis pilnvarojuma līguma attiecībās ar likvidējamās kredītiestādes kreditoru tā tiesiskajās attiecībās ar likvidējamo kredītiestādi. Tāpat ierobežojums skars arī administratorus. 

Asās debatēs no Saeimas tribīnes koalīcijas partijas "Vienotība" un Nacionālā apvienība (NA) viena otrai pārmeta atsevišķu maksātnespējas administratoru lobēšanu un centienus ietekmēt "Trasta komercbankas" likvidācijas procesu. 

"Šie priekšlikumi, par kuriem runāja Parādnieka kungs, tie tiešām ir pamatoti, un mēs esam par tiem runājuši, un nav nekādu pretenziju, ka mēs viņus atbalstītu likumā.

Bet tie izmaina ļoti konkrētas bankas maksātnespējas procesu tieši procesa vidū, un tas ir mērķis šim priekšlikumam, jo, ticiet man, pēc mēneša neviens šos priekšlikumus nevēlētos iesniegt," lēsa Saeimas deputāts Ints Dālderis ("Vienotība").

Tikmēr Parādnieks norādīja: "Dīvaini ir klausīties, ka tā jau norma ir pareiza un visādi citādi atbalstāma, bet nav īstajā brīdī, jo kādai personai tas varētu traucēt. Paklausieties, kolēģi, vai tiešām šādā veidā var pieņemt likumus?"

Parādnieks iepriekš uzsvēra, ka šādi tiktu vēl vairāk samazināta interešu konflikta iespējamība. Ar priekšlikumu viņš komisijā vērsies pēc konsultēšanās ar Maksātnespējas administratoru asociāciju, tostarp administratoru Māri Sprūdu. To, ka priekšlikums būtu saistīts ar kādu konkrētu maksātnespējas procesu un tajā iesaistītajām personām, Parādnieks noliedza.

Apspriežot šo priekšlikumu, izskanēja bažas, ka tas saistīts ar “Trasta komercbankas” likvidācijas procesu. Par tā jauno administratoru plānots iecelt zvērinātu advokātu Armandu Rasu, kuru šim amatam izvirzījusi Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisija un kuru šo grozījumu dēļ amatā apstiprināt nevarētu. 

Aģentūra LETA ziņoja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa līdz 19.jūnijam atlika skatīšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pieteikumā par likvidējamās "Trasta komercbankas" administratora Ilmāra Krūma atcelšanu no pienākumu pildīšanas.

Pret iepriekšējo ''Trasta komercbankas'' maksātnespējas administratoru Ilmāru Krūmu sākts kriminālprocess aizdomās par kāda tiesas sprieduma nepildīšanu, un viņu tuvākajā laikā plānots atcelt no amata.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti