Panorāma

I.Griguli gatavojas izslēgt no ZZS

Panorāma

Komercbankām būs jāuzlabo kontroles sistēma

Vējonis apsver neizsludināt mikrouzņēmumu likumu

Saeimā dažādi vērtē prezidenta vēlmi pārskatīt mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Koalīcijas partijas dažādi reaģējušās uz valsts prezidenta Raimonda Vējoņa paziņojumu, ka deputātiem, iespējams, nāksies pārskatīt savu lēmumu par mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanu. Kamēr daži parlamentārieši norāda – prezidenta solis ir likumsakarīgs - un sola meklēt risinājumus, izskan arī viedoklis – par spīti Vējoņa iebildumiem likums jāatstāj nemainīts. 

"Tas ir viens no nodokļiem, ko es, visdrīzākais, atmetīšu atpakaļ parlamentam," tā trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu” norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, skaidrojot – uzņēmējiem nav skaidra kārtība pēc mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanas.

Ar aicinājumu neizsludināt grozījumu mikrouzņēmuma likumā pie prezidenta vērsās arī Saeimas opozīcijas partijas.

"Ja ir kāds negodīgais, kas māk 50 mikrouzņēmumus nodibināt, ir jāpēta šis konkrētais gadījums, un jāskatās, kur ir nepamatota biznesa sadalīšana mikrouzņēmumos, un pret to jāvēršas, nevis pret lielāko daļu sabiedrības," teica Saeimas opozīcijā esošās "No sirds Latvijai" deputāte Inguna Sudraba.

Koalīcijas partijas, kas vienprātīgi atbalstīja grozījumus mikrouzņēmuma likumā, dažādi vērtē iespējas pārskatīt likumu.

"No 2017. gada vidus vairs nevarēs reģistrēt mikrouzņēmumus. Es domāju, ka varētu būt runa, ka šo termiņu pabīda par pusgadu uz priekšu, proti, uz brīdi, kad ir skaidrs, kādi izskatās šie jaunie režīmi," vērtēja koalīcijā esošās partijas "Vienotība" Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis

"Risinājumi varētu būt. Viens no tiem ir, ka, piemēram, ja persona strādā kādā standarta nodokļu režīmā uzņēmumā un viņam vēl ir mikrouzņēmums, kur viņš papildu ienākumus gūst, tad tur, piemēram, likme ir 12%, bet nav šis obligātais maksājums, jo viņš obligāto maksājumu veic jau citā uzņēmumā," sprieda Saeimas deputāts Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība).

Tikmēr Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs, Saeimas deputāts Edgars Putra (Zaļo un zemnieku savienība) vērtē: "Šobrīd mēs redzam, ka šis likums, ka šī tiesiskā paļāvība ir, divi gadi strādājam, pusgadu vēl var pieteikties, un es neredzu, kāpēc lai šis likums netiktu virzīts tādā izpratnē, kā ir šobrīd."

Pie divām alternatīvām līdzšinējai kārtībai – dzīvesstila uzņēmumiem un uzsācējuzņēmumiem – jau labu laiku strādā Ekonomikas ministrija.

Šobrīd jaunā regulējuma izstrāde ir stadijā, kad var uzsākt diskusijas ar uzņēmējiem, un ministrija lēš, ka aprīlī būs gatavs visai precīzs piedāvājums Ministru kabinetam.

"Iidejas ir, tās jau bija skatītas Ministru kabinetā. Es pieļauju, ka tās koriģēsies, un tieši tāpēc tā diskusija ir vajadzīga, ar daudziem uzņēmumiem izrunāt, bet tā, ka nav pat ideju, tā, protams, nav," teica Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko.

Tas, konkrēti kurus likuma pantus prezidents nosūtīs deputātiem atkārtotai caurlūkošanai, taps zināms nedēļas beigās, tāpat arī – vai Vējonis lems neizsludināt tā sauktos lojalitātes grozījumus Izglītības likumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti