Pusdiena

Pusdiena 24.07.2017

Pusdiena

Pusdiena 25.07.2017

Priekšlikumi nodokļu reformai

Rosinās atteikties no idejas par obligātām iemaksām trešajā pensiju līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija rosinās neieviest obligātās iemaksas trešajā pensiju līmenī, kā to šobrīd paredz Saeimā pirmajā lasījumā apstiprinātie grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu". Ekonomikas ministrija (EM) tikmēr iesniegusi priekšlikumu noteikt, ka darbinieks mikrouzņēmumu nodokļa režīmu var izmantot tikai vienā darbavietā.

Pagājušajā nedēļā Saeimā pirmajā lasījumā apstiprinātajos nodokļu reformas likumprojektos šonedēļ varētu būt vairākas izmaiņas. Trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti lems par strīdīgajiem grozījumiem likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kas paredz pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem noteikt obligātās iemaksas trešajā pensiju līmenī.

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (Zaļo un zemnieku savienība) stāsta, ka komisija rosinās no obligātajām iemaksām trešajā pensiju līmenī atteikties. Tā lēmusi komisijas izveidota darba grupa, kurā piedalījās arī vairāku ministriju pārstāvji.

"Šajā darba grupā tika panākta vienošanās, ka valsts sociālās apdrošināšanas likumā ir iespēja ieskaitīt atlīdzību, kā tas ir norādīts likumprojektā, valsts pensiju pirmajā līmenī, nevis trešajā, jo trešajā pensiju līmenī cilvēki Latvijā ieskaita naudu brīvprātīgi," skaidroja Barča.

"Vienotību" pārstāvošais labklājības ministrs Jānis Reirs gan savu viedokli nav mainījis un obligātās iemaksas trešajā pensiju līmenī aizstāv.

Tikmēr mikrouzņēmumu nodoklī jaunas izmaiņas izstrādājusi EM. Lai samazinātu iespējas mikrouzņēmumu nodokli izmantot nodokļu optimizācijai, plānots noteikt, ka viens cilvēks var mikrouzņēmumu nodokļa režīmu izmantot tikai vienā darbavietā.

"Viņš var strādāt arī citos uzņēmumos, bet šo atviegloto režīmu piemēro tikai vienā no mikrouzņēmumiem. Tā kā šobrīd ir priekšlikumu iesniegšanas termiņš, un tad noteikti arī deputāti un citi, kam ir tiesības, iespējams, iesniegs savus priekšlikumus, pagaidām vēl par šo jautājumu skaidrības nav," teica EM vecākais eksperts Māris Jurušs.

Vairākus priekšlikumus nodokļu reformas likumprojektiem iesnieguši opozīcijas deputāti.

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) aicina samazināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 12%. Frakcijas deputāts Ivars Brīvers arī aicina palielināt nodokli totalizatoriem un derībām līdz 30%. Vēl LRA un arī vairāki Saeimas Sporta apakškomisijas deputāti rosina palielināt uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojumus par ziedojumiem.

Tikmēr "Saskaņas" deputāts Ivars Zariņš iesaka ieviest jaunu kārtību iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalei, pašvaldībām novirzot 50% no nodokļa par cilvēkiem, kas pašvaldībā dzīvo vai strādā. Viņš arī rosina likumā noteikt, ka valsts autoceļu fondam jānovirza 80% no akcīzes nodokļa par naftas produktiem.

Savukārt koalīcijā esošās Nacionālās apvienības deputāts Romāns Naudiņš iesaka mazo alkoholisko dzērienu darītavu saražotajiem dzērieniem, izņemot alu, uz pusi samazināt akcīzes nodokli.

Visus priekšlikumus nodokļu reformas likumprojektiem valdība skatīs otrdien. Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) iepriekš norādīja, ka valdība atbalstīt varēšot tikai tos priekšlikumus, kas nepalielina reformas izmaksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti