Rimšēvičs aicina Jaunajā gadā sajusties kā īstiem eiropiešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Aicinot Latvijas iedzīvotājus Jaunajā gadā salikt visu pa plauktiņiem un sajusties kā īstiem eiropiešiem, bez bažām, ka Eiropa mūs abižos un mums būs jāmaksā par citu valstu parādiem, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs intervijā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt!", liekot roku uz sirds, apsolīja, "ka tādai krīzei, kāda bija 2008.- 2009.gada ziemā, Latvijai nekad vairs nebūs jāiet cauri".

„Ja Latvijā eiro būtu ieviests 2008.gadā, Latvija nekad nepiedzīvotu tik smagu krīzi," uzskata Latvijas Bankas prezidents.

„Tie cilvēki, kas saka, ka mēs atdodam monetārās politikas instrumentu, īsti neapzinās un nezina, par ko ir runa," norāda Rimšēvičs. Pēc Latvijas Bankas prezidenta domām, šie cilvēki acīmredzot patur prātā to, ka grūtā brīdī varētu latu devalvēt.

„Kopumā varam teikt, ka Latvija vairs nekad neies cauri šādai smagai krīzei. Latvija nekad vairs nebūs viena. Latvijai neuzbruks spekulanti un nelidos apkārt dažādi cilvēki, kas grib uz Latvijas nelaimes rēķina nopelnīt. Latvija būs spēcīgāko valstu klubā, kopīgi veidojot Eiropas monetāro politiku."

Grūtākais periods ceļā uz eiro bija 2008. un 2009.gads. Rimšēvičs to raksturo kā lielu izmusumu.

„Latvija faktiski atradās visdziļākajā krīzē un, domāju, tikai retajam varbūt kaut kur sirdī bija saglabājusies cerība un ticība, ka beigās viss būs labi," atzīst Rimšēvičs, nosaucot šo periodu arī kā labu analīzes materiālu tam, ko nevajag darīt, kāpēc valsts nonāk krīzē un kas jādara, lai tiktu no krīzes ārā.

Kopš 2010.gada otrās puses, pēc Rimšēviča domām, nebija vairs šaubu, ka valdība, finanšu ministrs un Finanšu ministrijas kolektīvs strādā ļoti saliedēti un mērķtiecīgi uz to, lai 2014.gadā ieviestu eiro.

Lūgts nosaukt trīs svarīgākās lietas, ko Latvijai – uzņēmējiem, iedzīvotājiem konkrēti nozīmēs eiro, Latvijas Bankas prezidents norāda, ka „eiro nav brīnumzāles".

„Kopumā šī valūta nodrošinās lielāku stabilitāti, lielāku prognozējamību. Tas nozīmē to, ka Latvija tiks uzskatīta par ieguldījumiem drošāku valsti, Latvijai būs augstāks starptautiskais novērtējums. Šis novērtējums savukārt atspoguļosies zemākās procentu likmēs gan valdībai, aizņemoties ārvalstīs un pārfinansējot savu parādu, gan arī uzņēmējiem, aizņemoties naudu bankās un finansējot savus projektus. Tas ir viens. Otrs – Latvijas komercbankām būs pret ķīlu iespēja neierobežoti aizņemties Eiropas Centrālajā bankā. Tas ir ļoti, ļoti svarīgi. Krīzes nāk un iet. Krīzes brīdī bankām ir ļoti svarīgi, ka tām ir viena banka, kur dienā vai naktī var aizņemties naudu neierobežotā daudzumā, kas nodrošina ugunsgrēka nodzēšanu uz īsu brīdi un neļauj iestāties panikai," skaidro Rimšēvičs.

Treškārt, Latvija gājusi cauri ļoti smagai krīzei. Es varu pilnīgi, roku uz sirds liekot, teikt, ka tādai krīzei, kāda bija 2008.- 2009.gada ziemā, Latvijai nekad vairs nebūs jāiet cauri." 

Rimšēvičs aicina Latvijas iedzīvotājus Jaunajā gadā salikt visu pa plauktiņiem un sajusties kā īstiem eiropiešiem, bez bažām, ka Eiropa mūs abižos un mums būs jāmaksā par citu valstu parādiem.

Tāpat Latvijas Bankas prezidents aicina iedzīvotājus pirmajās gada dienās netraukties mainīt naudu un nedrūzmēties garās un mokošās rindās.

Galu galā divas nedēļas latus turpinās jebkura iestāde pieņemt," atgādina Rimšēvičs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti