Panorāma

Par NĪN parādu atsavina vienīgo īpašumu

Panorāma

Līgo svētki svešumā – Lielbritānijā, Straumēnos

Uz Rīgas Brīvostas pārvaldnieka krēslu pretendē A. Zeltiņš

Rīgas ostas pārvaldnieka amatam virzītais Zeltiņš noliedz, ka būtu Loginova protežē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirms trīsarpus mēnešiem Rīgas brīvostas pārvaldnieka amatu atstāja Leonīds Loginovs, un tagad šim amatam virza bijušo Latvijas Jūras administrācijas vadītāju Ansi Zeltiņu, kurš atzīst, ka viņam ar Loginovu bija labas attiecības, taču noliedz, ka būtu Loginova protežē.

Loginova vārds bijis skandāliem apvīts gan saistībā ar darījumiem ar brīvostas teritorijā esošiem īpašumiem, gan velkoņu pakalpojumiem, gan arī brīvostas naudas tēriņiem. Uz šo vakanci izsludināja konkursu, un par labāko kandidātu komisija atzina Zeltiņu. Trešdien, 28.jūnijā, par viņa apstiprināšanu amatā lems Rīgas Brīvostas valde, un pozitīva lēmuma gadījumā vēl jāsaņem arī satiksmes ministra akcepts.   

No 24 pretendentiem, kas bija pieteikušies uz konkursu, uz intervijām klātienē uzaicināja trīs. Ansis Zeltiņš ieguva augstāko punktu skaitu – būtiski vairāk nekā abi pārējie kandidāti. Zeltiņš pats pieteikšanos konkursā uzskata par teju pašsaprotamu.

“Tas bija organisks un loģisks lēmums, esmu jūrniecības nozarē pavadījis gandrīz 20 gadu. Šī joma man ir tuva. Un Latvijā šajā nozarē, kur var izmantot savas zināšanas, nav daudz uzņēmumu, uz kuriem tiekties, ko vēl sasniegt, kur strādāt,” skaidroja Zeltiņš.

No 2000. līdz 2009. gadam Zeltiņš vadīja Latvijas Jūras administrāciju. Pāris gadu vēlāk viņš tur atgriezās jau kā valdes priekšsēdētāja Jāņa Krastiņa padomnieks. Aizvadītajā gadā Zeltiņš par padomu došanu Krastiņam atlīdzībā saņēma vairāk nekā 24 000 eiro. Taču Krastiņš ir arī tā amatpersona, kas vada pretendentu atlases komisiju. Viņš neuzskata, ka šī saistība būtu ietekmējusi procesu. Turklāt Zeltiņu augsti novērtējuši visi komisijas pārstāvji.

“Kad bija interviju sadaļa, es Zeltiņa kunga intervēšanā faktiski nepiedalījos. Un tā pasargāts no tā, kā es varētu ietekmēt jautājumu uzdošanas procesu vai kaut ko, kas kaut kādā mērā varētu ietekmēt vai kandidātam ļautu apšaubīt godaprātu,” norādīja Krastiņš.

Lielāku atalgojumu Zeltiņš pērn saņēma, strādājot Rīgas brīvostas meitasuzņēmumā “Rīgas brīvostas flote”. Šo kompāniju savulaik izauklēja Leonīds Loginovs, lai nodrošinātu velkoņu pakalpojumus ostā. Par to osta saņēma ne mazums pārmetumu par konkurences ierobežošanu. Burtiski dažas dienas pirms Loginova aiziešanas no brīvostas pārvaldes Zeltiņu iecēla šī uzņēmuma valdē. Loginovs pats “Brīvostas flotes” valdi atstāja maija sākumā.

Lai arī viņu attiecības ir labas, Zeltiņš noliedz, ka būtu Loginova protežē.

Viņš sacīja, ka Loginovu pazīst jau ilgi,  “šai ziņā nekādu noslēpumu nav”, bet viņš nedomā, ka Loginovs viņu virzījis pa karjeras kāpnēm.

“Domāju, ka nē. Es par savu karjeru, par rāpšanos pa karjeras kāpnēm uzticos saviem spēkiem,” sacīja Zeltiņš.

Brīvostas pārvaldnieka amata kandidāts kopā ar “Vienotības” politiķi, ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu un vēl četrām citām personām desmit gadus ir biedrības “Rojas jahtklubs” vadībā. Pēc aiziešanas no Latvijas Jūras administrācijas Zeltiņš neilgu laiku strādājis divos “Latvijas kuģniecības” koncerna uzņēmumos, līdz koncerna vadību pārņēma starptautiskais spēlētājs “Vitol”. Viņš bijis arī nozares atašejs Eiropas Savienībā. Bet pērn Zeltiņu izvēlējās par “Latvijas dzelzceļa” padomes priekšsēdētāju.

“Man sanācis savā karjerā strādāt ar daudziem ministriem, sākot ar [Anatoliju] Gorbunovu. Es vienmēr savā darbībā esmu centies būt apolitisks. Man nepatīk publiski šovi, esmu centies no tiem izvairīties. Tās sfēras ir saimnieciskas un tehniskas sfēras, kur publiskai skatuvei nav īsti vietas. Un Rīgas brīvostas pārvalde līdzīgi,” pauda Zeltiņš.  

“Es, protams, apzinos šo saasināto žurnālistu un sabiedrības sakurināto uzmanību, bet osta pēc savas būtības ir saimnieciska struktūra, un viņai tādai arī jābūt,” sacīja Zeltiņš.

Vairāki Latvijas Televīzijas aptaujātie jūrniecības nozares pārstāvji Zeltiņu novērtēja kā labu profesionāli.

Latvijas Jūrniecības savienības valdes priekšsēdētājs Antons Vjaters sacīja, ka  “dzīvē ar tādu cilvēku var droši iet izlūkos, bet profesionālā ziņā, tad šajos gandrīz 20 gados, ko viņš darbojas jūrniecībā, un viņa spriestspēja, un redzējums uz kopējo ainu – tas pats par sevi runā”.  

Konkursa komisijas vadītājs no Zeltiņa gaida pozitīvas pārmaiņas brīvostā.

“Tas, ko noteikti vajag izdarīt, ir pavērst Rīgas brīvostas vārdu pozitīvā virzienā, jo tās negācijas, kas bijušas ap Rīgas brīvostu, ir bijis pietiekami daudz. Un no tāda aspekta – tas ir liels izaicinājums un svarīgs arī ostas attīstībai. Arī investori meklē labu vārdu un attiecības,” norādīja Krastiņš.

Par Zeltiņa apstiprināšanu 28.jūnijā lems Rīgas brīvostas valde. Tās priekšsēdētājs Andris Ameriks (“Gods kalpot Rīgai”) uzskata, ka Zeltiņam būtu jāsaņem visu valdes locekļu nedalīts atbalsts, lai arī likums to neprasa. Šāds paziņojums gan var norādīt uz to, ka, pat saņemot valdes vairākuma atbalstu, Zeltiņš šai amatā tomēr var nenonākt.    

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti