Panorāma

M. Sprūdu patur apcietinājumā

Panorāma

Uzņēmēji atzīst korupciju tiesu sistēmā, taču runāt nevēlas

Rīgas domē diskutē par nākamā gada budžetu

Rīgas budžets 2018: Asas diskusijas par dotācijām «Rīgas satiksmei» un «riga.lv»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Trešdien, 13.decembrī, Rīgas domes sēdē sāka diskutēt par galvaspilsētas nākamā gada budžetu. Par 955 miljonu eiro tēriņiem opozīcijas deputāti nu jau astoto stundu detalizēti tincina domes maka turētāju Finanšu departamenta direktori Ilgu Tiknusi. Brīžiem diskusijas par galvaspilsētas tēriņiem ir ļoti asas. Galvenās iebildes saistītas ar dotāciju uzņēmumam “Rīgas satiksme” un finansējuma pieaugumu nodibinājumam “riga.lv”.

Neatliek skatīšanu

906,5 miljoni eiro ieņēmumos un 954,7 miljoni eiro izdevumiem – tāds ir Rīgas pašvaldības nākamā gada budžets skaitļos. Budžetā gan plānots 48,28 miljonu eiro deficīts, bet pašvaldības vadītājs pieļauj, ka tas tomēr praksē būs mazāks. Rīgas domes vadība nākamo nosaukusi par ielu remontu, skolu atjaunošanas un sociālo pabalstu gadu un budžetu vērtē kā veiksmīgu. Savukārt opozīcija sola budžetu neatbalstīt.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (“Saskaņa”) vēl pirms sēdes sākuma prognozēja, ka budžeta sēde ilgs vairākas dienas: “Ķirša kungs, mēs ar jums pavadīsim nākamās trīs dienas praktiski kā viena liela ģimene. Es apsolu ar jums pavadīt visu brīvo laiku, kas man ir. Proatms, pieņemu, ka ģimene būs pret un tas var izraisīt jautājumus no jūsu partijas un kolēģiem. Bet esmu priecīgs palīdzēt katram deputātam saprast katru komatu šajā budžetā.”

Līdzīga Rīgas domes vadības attieksme sekoja visas trešdienas garumā, iejaucoties opozīcijas domnieku jautājumos.

Opozīcijas lielākās pretenzijas ir pret dotācijām uzņēmumam “Rīgas satiksme”, kas nākamgad saņems jau 108 miljonus eiro.

Tā kā tēriņi nav pietiekami izskaidroti, “Vienotība” un Latvijas Reģionu apvienības un partijas “Latvijas attīstībai” apvienotā frakcija aicināja sēdi pārcelt. Vairākums gan balsoja pret rosinājumu sēdi pārtraukt nesāktu.

“Mēs uzskatām, ka budžets ir sagatavots nelikumīgi. Diemžēl, kamēr nav izskaidrojuma šiem simt miljoniem budžetā, kas ir devītā daļa no Rīgas pašvaldības budžeta, budžets nav sagatavots atbilstoši likuma normām,” sacīja frakcijas vadītājs Juris Pūce.

Iztaujā finansisti

Opozīcijas deputāti vairāku stundu garumā izjautāja galvaspilsētas galveno finansisti. Tā kā viņa ir vienīgā, kurai pašvaldības vārdā atskaitās par budžeta skaitļiem, viņai nācās atbildēt uz jautājumiem arī par politiskiem lēmumiem. “Vai es pareizi saprotu, ka Finanšu departaments ir gatavs aizlāpīt jebkuru caurumu, kas rodas “riga.lv” vai “Rīgas satiksmē”? Vai esat gatavi aizlāpīt jebkuru caurumu?” taujāja Rīgas domes deputāts Mārtiņš Bondars.

Domes deputāte Inese Andersone (“Vienotība”) apšaubīja nodibinājuma “riga.lv” tēriņus, kam 10 cilvēku kolektīvam paredzēti 1,9 miljoni eiro. Viņa salīdzinājumam norādīja, ka portāla “delfi.lv”, kur strādā 85 darbinieki, apgrozījums ir 3,4 miljoni:

“Vai jums šķiet, ka 1,9 miljoni uz desmit darbiniekiem ir adekvāts finansējums [uzņēmumam], kas nodarbojas ar mazāka apjoma darbību nekā “delfi.lv”?”

Domes Finanšu departamenta direktore solīja šo jautājumu izpētīt.

Arī Nacionālā apvienība tradicionāli neatbalstīs budžetu. Šoreiz galvenie iemesli ir nacionālie jautājumi un neskaidrās dotācijas “Rīgas satiksmei”. “Jo tas ir stagnējošs, un tājā nav ilgstošu, sasāpējušo problēmu risinājuma, tajā nav drosmīga, inovatīva skata nākotnē. Un varētu teikt, ka budžeta teikuma priekšmets ir naudas iepumpēšana “Rīgas satiksmē”. Runājot par izglītību latviešu valodā, šis budžets paredz šim mērķim tikai 30 tūkstošus eiro, kas ir nožēlojami salīdzinājumā ar diviem miljoniem, kurus Ušakovs solījis pretimnākšanai krievvalodīgo interesēm,” pauda frakcijas priekšsēdētājs Nauris Puntulis.

Līdzīgi izsakās arī “Vienotības” līderis Rīgas domē Vilnis Ķirsis un Jaunās konservatīvās partijas frakcijas vadītāja vietniece Juta Strīķe.

“Finanšu departamenta vadītāji pat nespēj paskaidrot to sadalījumu, kā veidojas simt miljoni, pieci miljoni, divi miljoni. Vienkārši iekļāvuši to politisko pasūtījumu, kas nāk no “Saskaņas”. Tā ir varas administratīvā resursa izmantošana, lai kremliskā veidā aizmālētu iedzīvotājiem acis, stāstīt par to, ka viss ir labi, bet patiesībā nedarīt neko,” sacīja Strīķe.

Rīgas mērs Nils Ušakovs komentēt sēdes norisi, opozīcijas jautājumus un to, vai tie kaut ko var mainīt, nebija gatavs. 

Vēl pirms garajām diskusijām preses konferencē viņš norādīja – tas, ka Rīgas pilsētas ieņēmumi nākamgad pirmo reizi pārsniegs 900 miljonus eiro, ir izcils ekonomiskais rādītājs.

Tikmēr opozīcija šogad čakli iesniegusi arī savus priekšlikumus nākamā gada budžetam - tādu ir 66 ar vajadzībām vairāku desmitu miljonu eiro apjomā. Vairums opozīcijas ideju gan parasti tiek noraidītas. Mērs Ušakovs budžeta sēdi pēc pārtraukšanas septiņos vakarā sola turpināt ceturtdien. Priekšā vēl arī plašas debates.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti