Panorāma

Latvijas Televīzijai – 63!

Panorāma

Zemnieku saeima nelūgs izsludināt ārkārtas stāvokli visā valstī

Ražas zudumi arī dārzeņu audzētājiem

Ražas zudumi arī dārzeņu audzētājiem; kompensāciju, visticamāk, nebūs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No plūdiem un lietavām šogad Latvijā cietuši ne tikai graudu audzētāji. Latgalē daudzus laukus klāj ūdens un bojā gājusi sakņu un dārzeņu raža, bet Kurzemē un Zemgalē raža joprojām ir uz lauka un zemnieki tai netiek klāt. Kompensāciju par sapuvušajām bietēm vai nenovāktajiem sīpoliem dārzeņu audzētāji, visticamāk, nesaņems.

"Galiņu" saimniecības lauki Madlienas pagastā mitruma pilni. Seleriju laukā traktors kā uzbraucis, tā arī nogrimis. Lauka vidū ūdenī selerijas jau sapuvušas. Cilvēki vāc ar rokām, bet 40% skaisto sakņu jau gājušas bojā. Bietes gan ir novāktas, palicis dubļu lauks.

"Bietes izauga smukas, masa ar dubļiem ir savākta. Kā stāvēs tālāk, nezinām, varbūt paspēsim līdz ziemai izšķirot. Izmuļļāta tehnika, izmuļļāts lauks," saka kooperatīva “Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa.

Bietes Vidzemes daļā un Latgalē cietušas no mitruma, savukārt Zemgalē un Kurzemē no sausuma. Viens kāpostu lauks ''Galiņos'' novākts, citus vēl vāc. Darbi, pa dubļiem mīcoties iet trīs reizes lēnāk nekā parasti.

Arī sīpoli izkratīti, uz augšu pacelti, bet no zemes laukā nav dabūti. Vai šo lauku izdosies novākt, nav zināms. Kompensāciju par zaudēto, visticamāk, nebūs, jo Ogres novads nav iekļauts ārkārtas situācijas apgabalos.

"Pieteikšanās dārzeņu audzētājiem bija līdz 2. oktobrim. Tad vācām pilnās burās, tikai viena nedēļa septembrī bija bez lietus, oktobrī tāpat. Šodien pirmā diena, kad nelīst," atzīst Strazdiņa. "Mēs neesam tajos 29 apgabalos, mums nekas nepienākas... Ja rēķina, ka šai saimniecībai apgrozījums pie miljona, zaudējumi līdz pusei – gan zaudēta ražošanas kvalitāte, gan darbs, kas ieguldīts. - Kredīti ir? -  Jā, palieli," viņa piezīmē.

Dārzeņu audzētāji vēl nezaudē cerības saņemt kādu Briseles atbalstu – Eiropas komisāri vēl neesot pateikuši nē .

Šobrīd Latvijas lauksaimnieku zaudējumus apkopo Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Bet patērētājiem jau tagad var pateikt, ka svaigi vietējie dārzeņi līdz pavasarim, kā tas bija līdz šim, veikalos nebūs sastopami.

Jau ziņots, ka divus mēnešus pēc tam, kad 24. augustā Latgali skāra pamatīgas lietavas, kas postīja gan ceļus, gan laukus, valdība apstiprinājusi, ka no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēl gandrīz 15 miljonus eiro kompensācijām lauksaimniekiem. Tās saņems gandrīz 3000 saimniecību īpašnieki. Vidējais kompensāciju apjoms ir 5070 eiro, bet lielākā – 268 000 eiro. Taču valsts atlīdzinās tikai zemnieku ieguldījumus, bet tiem, kuri cer uz atbalstu par negūto ražu, jāgaida Eiropas Komisijas galavārds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti