PVD vērtēs inspektoru darbu «Baltic Pork» cūku fermas pārbaudēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ierosinājis administratīvo lietvedību par cūku labturības pārkāpumiem SIA "Baltic Pork" fermā, ko video materiālos dokumentējuši organizācijas "Dzīvnieku brīvība" aktīvisti. Dzīvnieku draugi norāda, ka dienests pārkāpumus gadiem nav spējis konstatēt regulārās pārbaudēs. Kā uzskata biedrība, tas norāda uz nevēlēšanos konstatēt trūkumus. PVD pirmdien apstiprināja, ka vienlaikus tiks veikta arī dienesta pārbaude, lai izvērtētu inspektoru atbildību.

Strādājot uzņēmumā piecas nedēļas, organizācijas “Dzīvnieku brīvība” aktīvists konstatējis labturības standartu pārkāpumus SIA “Baltic Pork” cūku fermā. Grūsnas sivēnmātes, kas būtu jātur grupās, atrodas kvadrātmetru lielos individuālos sprostos, kurās nevar kustēties. Turklāt cūkas nav nodrošinātas ar pakaišiem.

Pēc dzīvnieku draugu iesūtīto materiālu saņemšanas pārbaudi fermā veica PVD, konstatējot, ka pārmetumi ir patiesi. Pret cūkkopjiem ierosināta administratīvā lieta. Pārbaudes dienestam gan jāveic regulāri. Dienestā izvērtēs inspektoru atbildību.

"Par konkrēto gadījumu mēs noteikti veiksim dienesta izmeklēšanu, kā ir bijis pirms tam, vai inspektori ir redzējuši vai vienkārši ir pavirši," sacīja PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītāja vietniece Rudīte Vārna.

Dienesta pārstāve pieļauj, ka uzņēmējs uzstādījis iekārtas, ar kurām pārbaudes laikā iespējams manipulēt, lai izskatītos, ka viss atbilst prasībām. 

Dzīvnieku tiesību aizsardzības organizācija video materiālos vēl fiksējusi, ka cūkas sistas un ilgstoši, iespējams, atstātas bez  aprūpes. Šādus pārkāpumus PVD pagaidām nav konstatējis. Fermas īpašnieks dzīvnieku aizsardzības organizācijas paustos pārmetumus noraida un apgalvo – cūkas tiek turētas atbilstoši labturības prasībām.

Dzīvnieku aizsardzības organizācija pieļauj, ka labturības pārkāpumi varētu būt arī citās fermās, kurās dienests regulāri veic pārbaudes.

"Pārtikas un veterinārais dienests ir vienīgā iestāde Latvijā, kurai ir pienākums un tiesības veikt šādas pārbaudes.

Nevienam citam nav iespējas pārliecināties par pārbaužu rezultātu patiesumu. Šī situācija liecina par ļoti dziļām problēmām Pārtikas un veterinārā dienesta veiktajā uzraudzības darbā," uzskata organizācijas “Dzīvnieku brīvība” valdes locekle Katrīna Krīgere.

Lai paustu neapmierinātību ar situāciju, "Dzīvnieku brīvība" sola rīkot protesta akciju pie PVD ēkas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti