Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Valdi Keri

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Sporta federāciju padomes prezidentu Einaru Fogeli

Telefonsaruna ar PVD ģenerāldirektoru Māri Balodi

PVD salīdzinās Latvijas un Vācijas tirgiem piedāvātos sierus, cepumus un jogurtus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) plāno salīdzināt aptuveni 20 Latvijas un Vācijas tirgum piedāvātos produktus - jogurtus, sierus, cepumus, šokolādi, bezalkoholiskos dzērienus un, iespējams, kafiju, LTV “Rīta panorāmai” pastāstīja dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš stāstīja, ka PVD salīdzinās identisku zīmolu produktus, kas varētu būt ražoti dažādās Rietumeiropas valstīs, bet piedāvāti Vācijas un Latvijas tirgos.  

Vispirms PVD plāno salīdzināt produktu marķējumu, jo ražotāji jau norāda atšķirības marķējumos, un produktos var atšķirties saldinātāji, eļļas, citas sastāvdaļas. Bet pēc tam sadarbībā ar institūtu BIOR dienests izvēlēsies konkrētus parametrus laboratorijas kontrolei, ko var pārbaudīt Latvijā – tie var būt tauki, saldinātāji, piedevas, jogurtā augļu īpatsvars, stāstīja Balodis.  

Viņš atzina, ka laboratoriskā kontrole vienmēr ir dārga, bet konkrētas izmaksas viņš nosaukt nevarēja, jo katram produktam būs savi parametri.

Produktu sastāvu salīdzināšana ir pavisam jauna iecere, un to finansēs no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Rezultātus PVD plāno sagaidīt mēneša laikā, stāstīja Balodis.

Ja produktu sastāvos būs atšķirības, tas vēl nenozīmē neatbilstību pārtikas drošības prasībām, bet “varēs runāt par dažādām sastāvdaļām dažādiem tirgiem” un “ražotāju attieksmi pret konkrētu tirgu”.

Produktu sastāvu salīdzināšana ļaus informēt sabiedrību, kā arī nodot rezultātus Eiropas Komisijai, lai Eiropas Savienības līmenī risinātu “šādu dažādu pieeju dažādiem tirgiem, kas, iespējams, plaši izplatīta arī rūpniecības preču jomā”. 

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) šovasar solīja aktīvāk iesaistīties cīņā pret atšķirīgu pārtikas un sadzīves preču kvalitāti Austrumu un Rietumeiropā.  Lai gan vairāku Rietumvalstu politiķi uzskata šo jautājumu par nebūtisku, Polija, Čehija, Bulgārija, Slovākija un Ungārija uzstāja, ka precēm ar vienādu nosaukumu un iepakojumu ir jābūt vienlīdz kvalitatīvām visās Eiropas valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti