Pēcpusdiena

Ģimenes ārstiem par dalību streikā neizmaksās visu kapitācijas naudu

Pēcpusdiena

Latviju sasnieguši vasarīgi laikapstākļi

ES veselības komisārs Vītenis Andrjukaitis šodien aicinājis spriest par saindētajām olām

PVD: Saindētās olas no Nīderlandes nav nonākušas Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nīderlandē ražotās vistu olas, kurās atrastas ķimikālija fipronila pēdas, Latvijā pie patērētājiem nav nonākušas, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” apliecināja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

PVD pārstāve pastāstīja, ka dienests katru gadu veic dažādus izmeklējumus attiecībā par ķīmikāliju atliekvielām olās, un Latvijā arī pērn veikta šāda pārbaude, kurā problēmas nav konstatētas. Turklāt Latvijā olu piegādātāju nav daudz – viens lielais piegādātājs un daži mazie, kas ļauj šos produktus kontrolēt ciešāk.

Pēc informācijas par fipronila pēdām Nīderlandē ražotajās olās PVD noskaidroja, ka starp olu piegādātājiem Latvijā nav bijis Nīderlandes uzņēmumu. “Līdz ar to varam pateikt droši, ka Nīderlandes olas Latvijā nav nonākušas. Pie tam esam sazinājušies ar lielveikalu tīkliem, un to esam precizējuši,” pastāstīja Marčenkova.

Latvijas veikalu plauktos gan nonāk ne tikai olas, bet arī olu saturoši produkti, piemēram, sakultās omletes, cepumi. Taču PVD pārstāve skaidro – produktos, kas ir termiski apstrādāti vai atšķaidīti, ķimikāliju atliekvielas arī atšķaidās. “Principā apdraudējums patērētāju veselībai šobrīd nav,” sacīja Marčenkova.

PVD pārstāve Tatjana Marčenkova
00:00 / 00:57
Lejuplādēt
PVD arī sola sekot līdzi šai lietai: "Mēs profilakses pēc paņemsim olu paraugus no dažādiem ražotājiem un piegādātājiem, lai nomierinātu sabiedrību."

Jau ziņots, ka lielveikali Nīderlandē, Beļģijā, Vācijā, Šveicē un Zviedrijā no tirdzniecības izņēmuši tūkstošiem olu pēc tam, kad tajās atklāta fipronila klātbūtne. Fipronils ir indīga viela, ko var izmantot, lai ārstētu dzīvniekus no parazītiem. Tomēr Eiropas Savienības noteikumi to aizliedz izmantot uz dzīvniekiem, ko izmanto pārtikas ražošanā.

Saindētās olas nāca no Nīderlandes, kas ir Eiropas lielākā olu un olu produktu eksportētājvalsts.

Pēc fipronila pēdu atklāšanas daļā olu valstī uz laiku slēgtas aptuveni 180 putnu fermas, kamēr turpinās izmeklēšana. Tiek uzskatīts, ka tokstiskā viela fermās nonāca no Nīderlandes uzņēmuma ''Chickfriend'', kura pakalpojumus vistu audzētāji izmantoja, lai mājputnus atbrīvotu no tādiem parazītiem kā utīm.

Drošības pasākumu ietvaros Nīderlandē nokautas simtiem tūkstošu vistu, bet šāds liktenis draud vēl miljoniem, skandālam Eiropā izplešoties. Pirmdien kļuva zināms, ka saindētās olas caur Vāciju varētu būt nonākušās arī Francijā un Lielbritānijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti