PVD: Rudenī varētu turpināt mežacūku izšaušanu Āfrikas cūku mēra apturēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šonedēļ noslēdzas programma, kurā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) maksāja medniekiem 100 eiro par katru nomedītu mežacūkas mātīti, bet, izvērtējot, vai šīs aktivitātes palīdzēja ierobežot Āfrikas cūku mēra izplatīšanos, šo programmu varētu turpināt arī rudenī, Latvijas Radio pastāstīja, PVD vecākais eksperts Mārtiņš Seržants.

Seržants pastāstīja, ka šajā sezonā kopumā nomedītas aptuveni 11 000 mežacūku mātītes, un tas varētu būt optimāls skaits, lai kaut nedaudz ierobežotu slimības izplatīšanos.  Mednieku atsaucība bija liela, bija mednieku kolektīvi, kas uztvēruši situāciju nopietni, tiesa, bija arī tādi, kas ticēja brīnumam un domāja, ka problēmas ar slimības izplatīšanos beigsies pašas no sevis.  

Seržants skaidroja, ka mežacūku izšaušanai ir ilgtermiņa efekts -  pavasarī būs piedzimuši mazāk sivēnu. Viņš atgādināja, ka Latvijā mežacūkas ir galvenās Āfrikas cūku mēra izplatītājas un, ja nedarīs neko, ar slimību galā netiks. 

Viņš gan atzina, ka diemžēl slimība turpina izplatīties, katru dienu konstatē pa katram jaunam gadījumam, un tuvākajos mēnešos piedzims jauni sivēni, par spīti izšaušanai būs populācijas pieaugums, un likumsakarīgi inficētās teritorijas robežas palielināsies.

Seržants sacīja, ka rudenī izšaušanas programmu varētu turpināt, bet to gan vēl būs jāizvērtē ar meža ekologiem, medniekiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 Jau ziņots, ka, mērķtiecīgi medījot mežacūku mātītes, cerēts ierobežot Āfrikas cūku mēra izplatību. Mežacūku izšaušanas programma, ko finansē Eiropas Savienība (ES), tika sākta pērn novembrī, par katru nomedīto mežacūku medniekam izmaksājot 100 eiro. Saskaņā ar Valsts meža dienesta datiem Latvijā ir vairāk nekā 70 000 mežacūku.

2014.-2015.gada medību sezonā nomedīta 44 871 mežacūka - 75% no plānotā skaita. 2015.-2016.gada medību sezonā nomedīts vairāk nekā 45 000 mežacūku, sezonā pieļaujamais medību limits ir 58 000 dzīvnieku.

Pērn kopumā atrastas 1048 ar Āfrikas cūku mēri inficētas mežacūkas. Mājas cūku populācijā kaite kopš tās uzliesmošanas 2014.gada jūnijā skārusi 213 mājas cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas novadā.  

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jālikvidē viss ganāmpulks. Latvijā iepriekš kaite nekad nebija reģistrēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti