PVD: Pēc cūku mēra uzliesmojuma Salaspilī EK var stingrāk ierobežot gaļas eksportu no Latvijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojuma SIA "Ancers" piederošajās cūku novietnēs Salaspilī Eiropas Komisija (EK) var noteikt papildu ierobežojumus eksportam no Latvijas, intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" pieļāva Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš arī neslēpa, ka otrdien, 7.februārī, atklātais ĀCM uzliesmojums liks PVD pastiprināt biodrošības noteikumus Latvijā.

Taujāts par uzliesmojuma cēloņiem, Balodis atkārtoja jau otrdien teikto, ka vīrusu saimniecībā varēja ienest vai nu cilvēks, vai arī kāds no sivēniem, kurš pārvests no uzņēmumam piederošās saimniecības Krimuldā, kur ĀCM bija konstatēts janvārī. Viņš arī atzina, ka ĀCM vēl kādu laiku Latvijā būs ļoti aktuāls jautājums, jo slimība aizvien ir izplatīta mežacūku vidū.

Arī Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece norādīja, ka SIA "Ancers" bizness pēc ĀCM atklāšanas divās novietnēs ir beidzies. Viņa izslēdza varbūtību, ka ir notikusi ļaunprātība, jo pēc ĀCM atklāšanas Krimuldā uzņēmums bija gatavs atjaunot ganāmpulku.

Ziņots, ka saimniecībā Salaspilī ir 10 000 cūku, kuras nu vajadzēs nokaut.

Intervijā Latvijas Radio programmā ''Labrīt'' Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga pieļauj, ka Salaspils fermā ļaunais vīruss iekļuvis, pārvedot sivēnus uz Salaspils novietni.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
 

Iepriekš plašu rezonansi izpelnījās Āfrikas cūku mēra uzliesmojums Krimuldas fermā "Rukas", kur nācās likvidēja vairāk nekā 5000 cūkas. Slimība šajā saimniecībā cūkkopjiem bija liels pārsteigums un šoks, jo fermā bija augsts biodrošības līmenis. Saimniecībā notika Eiropas Komisijas organizētās mācības par biodrošību.

PVD neizslēdza iespēju, ka Āfrikas cūku mēris šo saimniecību skāris ļaunprātīgas rīcības dēļ, bet tā netiek uzskatīta par primāro versiju. Izmeklēšanu sākusi arī Valsts policija.

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu trijos Latvijas novados – Salaspils, Ādažu un Krimuldas novadā – izsludināta ārkārtas situācija.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti