PVD: mežacūku pārvietošana - bezjēdzīga; brīdina par risku pazaudēt Baltkrievijas tranzītu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Arī Rīgas pilsētai ekonomisku apsvērumu būtu jābūt ieinteresētai cīnīties ar Āfrikas cūku mēra izplatību, lai nepazaudētu Baltkrievijas pārtikas un dzīvnieku barības tranzītu caur Rīgas ostu, šādu viedokli Latvijas Radio programmā „Pēcpusdiena” pauda Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņaprāt, Rīgas pašvaldības rīcība, pārvietojot galvaspilsētā notvertās mežacūkas uz mežiem Pierīgā, ir bezjēdzīga, jo tās agri vai vēlu tiks nomedītas vai arī saslims ar cūkām bīstamo Āfrikas cūku mēri un nobeigsies.

"Ja nav mēra, tad mežacūka dzīvo mežā un gaida medniekus, bet šajā gadījumā, ja mēris ir 60 kilometru attālumā no Tīnūžiem, tad, rupji rēķinot, pēc dažiem mēnešiem mēris būs klāt un tās cūkas jebkurā gadījumā ies bojā,” teica PVD vadītājs.

Pēc viņa sacītā, ir daudz humānu metožu dzīvnieku nogalināšanā, un šajā gadījumā tās būtu jāizmanto.

"Jo mēris [Rīgai] tuvojas, un visi Latvijā ir interesēti, lai mēris izplatītos lēnāk vai apstātos, un meža cūku populācijas blīvums ir viens no kritiskajiem aspektiem,” teica Balodis, norādot, ka pagaidām sarunās ar Rīgas pašvaldību runa par mežacūku humānu likvidēšanu nav bijusi.

PVD vadītājs: Rīgai jābūt ieinteresētai cīnīties ar Āfrikas cūku mēri
00:00 / 02:52
Lejuplādēt

Balodis uzsvēra, ka Latvija pērn devusi garantijas Baltkrievijai par „Āfrikas cūku mēra situāciju Pierīgā”.

"Un šīs garantijas nozīmē to, ka pārtikas un dzīvnieku barības tranzīts caur Rīgas ostu var turpināties. Ja šī epidēmija būs 40 kilometrus no Rīgas, tad mūsu garantijas vairs neņems vērā. Tā kā arī Rīgas pilsēta ekonomiski ir ieinteresēta, lai mēris nepietuvotos," norādīja PVD direktors.

Pēc viņa teiktā, 5-10 mežacūkas situāciju neietekmēs, taču svarīgs ir princips. „Vai mēs gribām cīnīties ar slimību, vai mēs gaidīsim, kad PVD būs tas, kas vāks beigtās mežacūkas,” tā Balodis.

Jau ziņots, ka Rīgas mežacūku pārvietošana uz Rīgas domei piederošiem mežiem Tīnūžos ir cietusi neveiksmi, jo tās nedzīvo mežā, bet iet apdzīvotās vietās, uzrok dārzus un biedē vietējos iedzīvotājus. Tāpēc galvaspilsētas pašvaldība nolēmusi mainīt Rīgā notverto mežacūku pārvietošanas taktiku.

Rīgas Medību koordinācijas komisijā piektdien nolemts pārvietot mežacūkas uz pašvaldībai piederošiem mežiem ne tikai Tīnūžos, bet arī Sējas un Ropažu novadā. Pirms pārvietošanas plānots sadalīt mežacūku barus, nošķirot to barvedi, kas nosaka visa mežacūku bara pārvietošanās gaitu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti