Rīta Panorāma

Intervija ar Normundu Krapsi

Rīta Panorāma

" Eju meklēt!" Starptautisks teātra festivāls jaunākajiem skatītājiem

Biznesa inkubatori – vieta, kur attīstīt inovācijas un eksportspējīgus produktus

Priekšroka biznesa inkubatoros – uzņēmumiem ar eksporta un inovāciju potenciālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pirms 10 gadiem Latvijā durvis vēra vairāki biznesa inkubatori ar mērķi palīdzēt jaunajiem uzņēmējiem uzsākt biznesu. Tad kādu laiku bija pārrāvums Eiropas finansējumā, kā rezultātā daļa no inkubatoriem beidza savu darbību. Ar jaunu spēku kopš pērnā gada septembra 15 Latvijas reģionos durvis vēruši jauni biznesa inkubatori.

Kopš pērnā gada septembra visā Latvijas teritorijā darbu uzsākuši 15 jauni Latvijas investīciju un attīstības aģentūras uzraudzīti inkubatori. Tie atrodas gan Kuldīgā, gan Bauskā gan Madonā, gan citās Latvijas pilsētās. Svinīgi atklāts biznesa inkubators Jelgavā. Jelgavā uz biznesa inkubatoru tiek liktas lielas cerības.

Ja pirms 10 gadiem Latvijā biznesa inkubatori tika veidoti, lai cilvēki vispār sāktu nodarboties ar biznesu, tad tagad tiek mērķēts augstāk.

Priekšroka biznesa inkubatoros tiks dota tiem uzņēmumiem, kam ir inovāciju un eksporta potenciāls.

„Lielākoties, kuri inkubējas, - tie cālēni ir gados jauni cilvēki, kuri grib, kuriem ir dzirkstelīte acīs, kas ar degsmi cenšas uzsākt biznesa gaitas, bet viņiem pietrūkst naudas, pieredzes un partnera. Inkubators ir labs veids, kā tikt ātrāk uz priekšu,” skaidro Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols.

Tie uzņēmēji, kuri būs izturējuši konkursu, varēs izmantot Biznesa inkubatora biroja telpas, piedalīties dažādās bezmaksas apmācībās un konsultācijās, kā arī pretendēt uz grantiem līdz pat 10 000 eiro apmērā, piemēram, iekārtu, materiālu, izejvielu iegādei vai pašu izstrādāto ierīču testēšanai. Jelgavā interesentu netrūkst.

„Esam pieņēmuši uz inkubāciju septiņus kandidātus un uz pirmsinkubāciju 10. Pirmsinkubācija ir vairāk domāta ideju autoriem, kuri vēl nav sākuši pārdot savu produktu vai pakalpojumu, un galvenais ir visu saplānot, uztaisīt biznesa modeli, kā tas viss strādās. Inkubācijā nāk uzņēmēji, kuriem ir nepieciešams finansiālas, specifiskas konsultācijas,” stāsta Jelgavas Biznesa inkubatora vadītājs Ņikita Kazakevičs.

Biznesa inkubatorā ar savu ideju pērnā gada nogalē startējis uzņēmējs Rolands.

„Mana biznesa ideja ir saistīta ar dabīgo bezalkoholisko dzērienu ražošanu. Sadarbojoties ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti, esam strādājuši pie šīs idejas divus gadus. Kā inkubators var man palīdzēt? Es saskatu labu iespēju, ka eksporta tirgus varētu palīdzēt,” uzskata  uzņēmējs Rolands.

Kopš janvāra vidus visā Latvijā norit jauno dalībnieku uzņemšana biznesa inkubatoros. Šobrīd iesniegti vairāk nekā 200 pieteikumi visdažādākajās nozarēs. Uzņemšana inkubatoros notiks četras reizes gadā. Uzņēmēji tiek aicināti domāt, nevis kā saražot pēc iespējas lētāk, lai konkurētu ar Ķīnas precēm, bet gan kā radīt kaut ko inovatīvu, nebijušu. Tieši šādām biznesa idejām inkubatoros būs priekšroka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti