Prezidents atdod atpakaļ Saeimai alus «divlitreņu» aizliegumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis sestdien, 20. maijā, nodevis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai pieņemtos grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā. Prezidents vienlaikus aicinājis vērtēt iespējas vispār atteikties no plastmasas iepakojuma izmantošanas alkoholisko dzērienu ražošanā un apritē, informē Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

"Lielais alkohola patēriņš un alkohola lietošanas paradumi Latvijas sabiedrībā, it īpaši lauku apvidos un jauniešu vidū, liek meklēt jaunus un efektīvus risinājumus alkohola patēriņa un pieejamības ierobežošanai," norādījis Valsts prezidents.

Vējonis atzinīgi novērtējis likumā ietvertos alkohola tirdzniecības ierobežojumus un virzību uz atteikšanos no alkohola tirdzniecības lielās tilpuma vienībās plastmasas pudelēs. Vienlaikus Valsts prezidents aicinājis vērtēt iespējas vispār atteikties no plastmasas iepakojuma izmantošanas alkoholisko dzērienu ražošanā un apritē. 

"Alkoholisko dzērienu tirdzniecības plastmasas iepakojumā aizliegums daudz lielākā mērā samazinātu alkohola pieejamību un patēriņu un uzlabotu kopējo sabiedrības veselību," vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (Nacionālā apvienība) raksta Valsts prezidents.

Vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Valsts prezidents norādījis arī, ka likuma ieviešanas laikā nebūtu vēlams saražotā plastmasas iepakojuma apjoma ievērojams pieaugums.

Tā kā liela daļa plastmasas izstrādājumu, tajā skaitā alkoholisko dzērienu iepakojumi nonāk vidē atkritumu veidā, to ilgstošā sadalīšanās procesā videi tiek nodarīts būtisks kaitējums.

"Plastmasas izmantošanas ierobežošana ne tikai alkoholisko dzērienu ražošanā un apritē, bet arī citās tautsaimniecības nozarēs kopumā sekmētu tīrākas un nepiesārņotākas vides saglabāšanu un attīstību nākotnē," uzskata Valsts prezidents.

Izvērtējot 20 Saeimas deputātu iesniegto otrreizējas caurlūkošanas lūgumu par Saeimas šā gada 11. maijā pieņemto grozījumu Alkoholisko dzērienu aprites likumā spēkā stāšanās laika atlikšanu līdz 2020. gada 1. septembrim, Valsts prezidents likumu atdevis Saeimai.

Valsts prezidents aicinājis vērtēt, vai alkohola tirdzniecības ierobežojumu spēkā stāšanās atlikšana uz trim gadiem ir pamatota un kāds laika periods patiešām būtu nepieciešams, lai pienācīgi sagatavotos jaunajam regulējumam.

Siksnis: Prezidents rosina, lai likuma grozījumi stātos spēkā ātrāk - 2018.gada 1.septembrī
00:00 / 00:58
Lejuplādēt

Valsts prezidenta preses padomnieks Jānis Siksnis norāda, ka iepriekš likumprojektā bija paredzēts, ka ierobežojumi stāsies spēkā jau šā gada 1.septembrī. Tomēr pirms likumprojekta skatīšanas trešajā lasījumā atbildīga Saeimas komisija uzklausīja nozares iebildumus un piedāvāja atlikt ierobežojumu stāšanos spēkā līdz 2020.gada 1.septembrim.

"Bet prezidents ierosina, ka grozījumi likumā varētu stāties spēkā ātrāk, proti, jau nākamā gada, 2018.gada 1.septembrī," stāsta Valsts prezidenta preses padomnieks.

Jau ziņots, ka Saeimas pagājušajā nedēļā galīgajā lasījumā apstiprinātie Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumi paredz, ka no 2020.gada septembra Latvijas veikalos vairs nevarēs tirgot stipru alu plastmasas pudelēs, kuru tilpums ir lielāks par puslitru, bet alu, kas nav stiprāks par 5,8%, nevarēs pārdot pudelēs, kuru tilpums ir lielāks par vienu litru.

Šonedēļ Valsts prezidentam iesniegts 20 Saeimas deputātu parakstīts lūgums, aicinot neizsludināt Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumus. Deputātu ieskatā, šāds aizliegums būtu jāparedz ātrāk, nevis no 2020.gada septembra, kā tas noteikts 11. maijā Saeimas vairākuma atbalstītajos likuma grozījumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti