Pretrunīgi skatījumi uz ES budžetu bremzē vienošanos par kompensācijām lauksaimniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Joprojām nav skaidrs, kādu atbalstu Eiropas Savienība (ES) varētu sniegt zemniekiem, kas ir cietuši no Krievijas sankcijām. Briselē pirmdien notiek dalībvalstu lauksaimniecības ministru sanāksme, kurā tiek apspriests šis jautājums. Tomēr, visticamāk, nekāds konkrēts lēmums pirmdien vēl netiks panākts un sarunas turpināsies.

Galvenais klupšanas akmens sarunā ir jautājums par to, kāda ir kopējā situācija ar Eiropas Savienības budžetu un kādas ir budžeta sarunas. Vairākas valstis vēlas, lai šī un nākamā gada budžets tiktu samazināts, savukārt citas cer uz palielinājumu. Tieši budžets raisījis spraigas sarunas, kas neļauj pieņemt lēmumu par līdzekļiem kompensācijām zemniekiem.

„Kamēr līdz novembra beigām nav beigusies saruna par budžetu, par budžeta grozījumiem starp Padomi un Parlamentu, kur Komisija ir piedāvājusi līdzekļus novirzīt prom no lauksaimniecības budžeta, tikmēr viņš [komisārs Hogans] nekādu konkrētu piedāvājumu uz galda neliks. Tas no viņa puses tika pilnīgi skaidri pateikts. Līdz ar to, par nožēlu, mums ir jāturpina pārliecināt visus, kas ir iespējams, kas sarunās par budžetu ir iesaistīti,” norādīja Zemkopības ministrijas nozares padomnieks Briselē Aivars Lapiņš.

Eiropas Komisija gribējusi novirzīt daļu lauksaimniecības budžeta līdzekļu ar lauksaimniecību nesaistītajiem mērķiem. Latvija pret to iebilst, arī citām valstīm ir pretenzijas pret to. Tomēr arī par šiem priekšlikumiem nav skaidrības, un par to sarunas turpinās ES finanšu ministri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti