Dienas ziņas

Apturēts Vecpuišu parka projekts

Dienas ziņas

Krāslavā restaurēts katoļu baznīcas altāris

Tiesa ļauj būvēt akumulatoru pārstrādes rūpnīcu

Pretēji iedzīvotāju iebildumiem tiesa ļauj būvēt akumulatoru pārstrādes rūpnīcu Kalnciemā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Administratīvā rajona tiesa noraidījusi Vides aizsardzības kluba un Kalnciema iedzīvotāju prasību atcelt šā gada sākumā pieņemto Jelgavas novada domes lēmumu, kas atļāva akumulatoru pārstrādes rūpnīcas izveidi. Gandarīts par šādu  lēmumu ir uzņēmējs, kurš negrasās atkāpties no ieceres par rūpnīcu, kurā gadā tiktu pārstrādātas 15 000 tonnas nolietotu svina akumulatoru. Savu viedokli nav  mainījuši arī iedzīvotāji un lēmumu, visticamāk, apstrīdēs.

Pirmā sabiedriskā apspriešana par akumulatoru pārstrādes rūpnīcas izveidi Kalnciemā tuvu dzīvojamām mājām un tikai pārsimt metrus no Lielupes tika sasaukta 2012.gadā. Toreiz  pret rūpnieciskā rajona atdzīvināšanu iebildumu nebija. Vēlāk gan iebildumi radās teju vai katram Kalnciema iedzīvotājam.

Un iedzīvotāju viedoklis nav mainījies arī šodien. “Apskatieties, kas te viss apkārt atrodas – lielpilsētas, Jūrmala. Tas piesārņojums vienalga aizies uz visurieni. Nevar uzstādīt tādas attīrīšanas iekārtas, kas nedos piesārņojumu,” saka Kalnciema iedzīvotājs Raimonds.

Tomēr, neraugoties uz vairāk nekā 700 savāktajiem parakstiem pret akumulatoru pārstrādi, šā gada sākumā dome deva zaļo gaismu rūpnīcas būvniecībai. Tad Vides aizsardzības klubs kopā ar iedzīvotājiem domes lēmumu pārsūdzēja administratīvajā rajona tiesā. Ilgi gaidītais tiesas lēmums gan atļauj būvēt rūpnīcu.

Par to gandarīts ir uzņēmējs, kurš no savas ieceres atkāpties negrasās. “Mēs visi jau zinām, ka taisnība ir mūsu pusē. Esam gandarīti, ka to atzina arī tiesa,” saka SIA “Eco Lead” valdes priekšsēdētājs Jurijs Harlamovs.

Kalnciems gan nav vienīgā vieta, kur laikā, kad tiek meklētas iespējas, kā atdzīvināt ražošanu reģionos, iedzīvotāju iebildumu dēļ gadiem notiek tiesvedība. Ekonomikas ministrijā norāda – lai no šādas situācijas izbēgtu, nepieciešams plašāks izskaidrošanas darbs. “Bez uzņēmējdarbības nav iespējams attīstīt ekonomiku, un labklājība neaugs pati no sevis. Un arī pašvaldībai ir jāstāsta un jāskaidro, kāds ir ieguvums no tā, ka rūpnīca būs,” saka ministrijas uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktors Kristaps Soms.

Savukārt Vides aizsardzības klubs gan uzsver, ka nodoms nav neļaut celt rūpnīcu, kas  dotu darbavietas 40 cilvēkiem, bet gan vērst uzmanību uz iespējamām problēmām. Tāpēc biedrība vēl apsver iespēju tiesas lēmumu pārsūdzēt.

Jau ziņots par ieceri Kalnciema ciematā celt vecu svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcu, kurā plānots gadā pārstrādāt līdz 15 tūkstošiem tonnu nolietotu svina akumulatoru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti