Premjers skaidrību par nodokļu reformas radīto robu budžetā sola nedēļas laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Skaidrību par to, kādu iztrūkumu budžetā radīs plānotā nodokļu reforma un kādi būs kompensējošie mehānismi, premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku) sola šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā.

Savukārt līdz šim izskanējušos dažādus budžeta “cauruma” ciparus viņš devēja par spekulācijām.

Intervijā LTV “Rīta panorāmai” premjers norādīja, ka šobrīd par konkrētu iztrūkumu budžetā nerunās un tiem, kas grib redzēt skaitļus, jāgaida līdz nedēļas beigām vai nākamās nedēļas sākumam, kad reformas pamatnostādņu galīgais variants būs sagatavots izskatīšanai valdībā.

Kučinskis sacīja, ka darba grupai vēl jāvienojas par finansējumu veselības aprūpes nozarei, jāprecizē sociālais budžets, un tad arī varētu saukt ciparus. 

Tajā pašā laikā viņš vairākkārt uzsvēra, ka reforma samazinās darbaspēka nodokļus, bet “nauda kokos neaug” un “nav tikai odziņas un labumi” – iztrūkums budžetā būs jākompensē.

Ir priekšlikumi par akcīzes celšanu alkoholam un cigaretēm, kā arī degvielai. Premjers neuzskata, “ka tas Latvijai ir milzīgs skaistums un labums, ka cilvēki ar mašīnām un kuģiem brauc, lai sapirktu” alkoholu.  Arī pret akcīzes celšanu degvielai viņš neiebilst.

Kučinskis norādīja - ja samazinām nodokļus darbaspēkam, jābūt kompensējošiem mehānismiem, lai “panāktu to pašu ciparu budžetā, nevar samazināt kaut ko un gaidīt ieņēmumus”. 

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija nākusi klajā ar piedāvājumu plašākām nodokļu izmaiņām, slogu pārnesot no darbaspēka uz kapitāla nodokļiem. Iecerēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi samazināt līdz 20% ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā, bet ieņēmumiem virs 45 000 eiro gadā noteikt IIN likmi 23% apmērā. Savukārt kapitāla nodokļos paredz noteikt IIN likmi 20%, bet 0% likmi reinvestētajai peļņai. Tāpat plānots atteikties no atbrīvojumiem, kas tiks kompensēti ar darba spēka nodokļu samazinājumu.

Ministrija arī piedāvā celt minimālo algu līdz 430 eiro (pašlaik 380 eiro), kā arī atcelt solidaritātes nodokli. Tāpat paredzēts noteikt diferencēto nepaliekamo minimumu.

Eksperti norāda, ka šādas izmaiņas īstermiņā mazinās budžeta ieņēmumus, taču to var segt netiešie ieguvumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti