Aktuāli

Ieguvumus no viesabonēšanas atcelšanas aizēno vietējo mobilo pakalpojumu sadārdzināšanās

Aktuāli

Valdībai jālemj par biežākām pārbaudēm bērnunamos, cietumos un sociālās aprūpes centros

Ministru prezidents Māris Kučinskis par nodokļu reformu

Premjers pārliecināts: Valdība konceptuāli akceptēs nodokļu reformu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) pārliecināts, ka valdība otrdien, 9.maijā, apstiprinās nodokļu reformas pamatnostādnes un koalīcijas partijas “Vienotība” bažas ņems vērā, bet par konkrētām detaļām koalīcijas partijas un sociālie partneri turpinās diskutēt, izstrādājot likumprojektus.

Kučinskis otrdienas rītā sarunā ar Latvijas Radio pauda pārliecību, ka pamatnostādnes  pieņems, jo pamatnostādnes ir tikai pirmais solis reformas ieviešanā, jo pēc tam vēl būs jāsagatavo likumu grozījumi, kuru pieņemšanai būs vajadzīgs Saeimas atbalsts.

Svarīgi skatīties nākamos soļus uz priekšu, saprast, cik tālu “Vienotības” prasības ir pamatotas, norādīja premjers.

"Vienotība" iepriekš paziņoja, ka tās ministri atbalstīs nodokļu reformas pamatnostādnes tikai ar nosacījumu, ja tuvākajā laikā tiks atrasts ilgtermiņa naudas avots veselības aprūpei.

Premjers atzina, ka “Vienotības” izvirzītais nosacījums – paredzēt finansējumu veselības nozarei - sakrīt arī ar sociālo partneru prasību un tā jebkurā gadījumā jāņem vērā. Tāpat skaidrs, ka būs nepieciešamas sarunas ar Eiropas Komisiju par budžetu deficītu, jābūt drošiem, ka Latvija varēs saņemt atkāpes no budžeta deficīta griestiem reformas ieviešanas laikā.

Ja “Vienotībai” būs vēl jaunas prasības, tās būs jāpieņem zināšanai un rūpīgi jāvērtē nākamajā etapā, izstrādājot likumprojektus, bet šobrīd “nevaram piebremzēt”, sacīja Kučinskis.

Premjers cer “uz produktīvu sarunu”, lai pēc tam reformai arī būtu Saeimas atbalsts.

Viņš norādīja, ka sarunās galvenais būs, lai nebūtu pārsteigumu, ka par kādu tematu nemaz nerunā, un “tad nākamajā dienā parādās”.

Savukārt “Vienotības” līderis Andris Piebalgs LTV “Rīta panorāmai” sacīja, ka par partijas nostāju ir runāts un viņš rēķinās, ka “Vienotības” ministri “varēs piedalīties balsojumā par nodokļu reformu”.

Piebalgs sacīja, ka partijas prasības ir loģiskas, jebkurai nodokļu reformai jāpalīdz tautsaimniecībai, bet galvenā jēga – nodrošināt valsts funkcijas, kas ir izglītība, drošība, veselība, valsts aizsardzība. Savukārt atrast veidu, kā finansēt šīs vajadzības, ir Finanšu ministrijas uzdevums.    

Savukārt Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis intervijā LTV “Rīta panorāmai” atgādināja, ka Latvija jau iepriekš lūgusi atkāpi no budžeta deficīta griestiem saistībā ar veselības aprūpes reformu, un pērn tas ir atļauts. Arī šogad Eiropas Komisija saņēma Latvijas pieprasījumu veselības aprūpes reformas dēļ palielināt budžeta deficītu no pieļaujamajiem 1% līdz 1,4% no iekšzemes kopprodukta.

Tāpēc tālākās manevra iespējas ir ierobežotas, to jau izmanto deficītam veselības reformas dēļ, norādīja Dombrovskis.

Viņš sacīja, ka pagaidām Eiropas Komisija nevar paust nekādu nostāju par Latvijas iecerēm, jo oficiāli nekāds pieprasījums nav saņemts, bet parasti EK rekomendē dalībvalstīm izmantot nodokļu politiku sociālās nevienlīdzības mazināšanai.  

Parasti gan dalībvalstis lūgumus atkāpties no deficīta iesniedz līdz ar nacionālo reformu programmu, bet tā jau ir iesniegta, taču ir bijuši precedenti, kad valstis ar šādiem lūgumiem vērsušās vēlāk,  atzina Dombrovskis.  

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā valdība atlika balsojumu par nodokļu politikas pamatnostādnēm, kas ietver Finanšu ministrijas (FM) izstrādātās nodokļu reformas pasākumus, jo "Vienotība" vēlējās pamatnostādnes papildināt ar vairākiem punktiem.

Finanšu ministrija nākusi klajā ar Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018. – 2021.gadam projektu, kas tika nosūtīts saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem. 

"Vienotība" otrdien, 2.maijā, nolēma neatbalstīt izstrādātās nodokļu reformas pamatnostādnes, jo uzskata, ka reformas piedāvājums nav pietiekami kvalitatīvi izstrādāts. Arī pēc valdību veidojošo partiju – Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Nacionālās apvienības (NA) un partijas "Vienotība" – sanāksmes trešdien, 3. maijā, "Vienotība" nemainīja savu nostāju un izlēma pamatnostādnes neatbalstīt.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa iepriekš norādīja, ka reformas sākotnējais mērķis arī bijis rast papildu finansējumu veselības aprūpei, bet pašreizējā piedāvājumā šis jautājums netiek risināts. Tāpat partija pauda bažas, vai līdz ar reformu nesaruks līdzekļi "Vienotības" pārziņā esošajai Izglītības un zinātnes ministrijai, kā arī Iekšlietu ministrijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti