Panorāma

Ēdināšanas uzņēmumi gatavi paši cīnīties pret nodokļu nemaksātājiem

Panorāma

OCTA jāiegādājas arī visai lauksaimniecības tehnikai

M.Kučinskis: cīņa ar ēnu ekonomiku ir tikai sākusies

Premjers par «Aizliegtā paņēmiena» izgaismoto ēnu ekonomiku: Cīņa ir tikai sākusies  

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nopietna pievēršanās ēnu ekonomikas apkarošanai šobrīd tikai sākas - Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) sacīja, komentējot LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” žurnālistu atklātos faktus par ēnu ekonomiku restorānu biznesā.

“Pirmais sodītais ir. Un jāatzīst, ka tāda nopietna pievēršanās ēnu ekonomikas apkarošanai šobrīd tikai sākas. Tāpēc es domāju, ka ir varbūt sākumā arī neizpratne, (..) bet varat pilnīgi nešaubīties, ka tiks sodīti arī pārējie. Tā ka, ja cīņa ir sākusies, tā arī tiks nobeigta,” pauda premjers.

Viņaprāt, lai izskaustu aplokšņu algu maksāšanu, likumdošana ir pietiekami sakārtota, tāpēc izmaiņas nav nepieciešamas: “Nevajag izmaiņas. Nodokļu maksāšana ir arī uztveres zināma maiņa, uzvedības modeļa maiņa. 70% aptaujāto ir teikuši, ka nodokļu maksāšana nav gluži ikdienas jautājums un ir piedodama [nemaksāšana]. (..) Un šeit ļoti svarīgi ir visu iesaistīto palīdzība.”

Premjeram vairāki uzņēmēji esot sūdzējušies par negodīgu konkurenci. “Pie manis ir vērsušies lielie uzņēmumi, kas ir ļoti uztraukti par negodīgo konkurenci. Es domāju, ka arī sabiedriskās ēdināšanas sektorā ir pietiekoši uzņēmēji, kuri tādā ziņā paši pazaudē gan peļņu, gan iespēju konkurēt, ja tai pašā laikā ir cilvēki, kas, kā mēs redzam, uzskata, ka tas ir sektors, kas ir ārpus likuma,” komentēja Kučinskis.

Savukārt komentējot ārvalstu studentu pārstrādātās atļautās darba stundas, premjers sacīja, ka tas ir jākontrolē Valsts darba inspekcijai: “Šī ir vispārpieņemtā norma visā ES, jo studentu galvenais pamatdarbs ir mācīties. Protams, ņemot vērā, ka ir vajadzīgas arī prakses iemaņas, tad šis limits tiek arī visur pietiekoši noteikts. Ja jautājums ir par kontroli, te atkal nav vajadzīga ne likumdošanas izmaiņa, ne kādi īpaši rīkojumi.

Vienkārši ir šīm pašām minētajām iestādēm savā starpā vairāk jāsadarbojas. Un tad arī būs rezultāti.

Protams, ka Darba inspekcija ir tā, kurai ir tiešā atbildība. Bet šai gadījumā, protams, normāli ik pa brīdim arī informācijas apmaiņa ar pārējām iestādēm. Ja Valsts ieņēmumu dienests to redz, tad tiek informētas citas institūcijas un šī sadarbība sāk īstenoties.”        

Ziņots, ka līdz šim ilgākajā operācijā, kādu veikuši  Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” žurnālisti, atklāta kārtējā krāpšanās ar nodokļu nomaksu pazīstamā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti