Dienas ziņas

No Londonas atpakaļ uz Kandavu

Dienas ziņas

M. Runguļa audio disks ar Liepājas stāstiem

Preiļos māmiņa pati šuj rotaļlietas

Preiļos rotaļlietu gatavošana saviem bērniem pāraug uzņēmumā «Bērnības zeme»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

“Bērnības zeme” – tā jaunā māmiņa Aija Zīmele, kura šogad pati uzsākusi šūt rotaļlietas, dēvē savu uzņēmumu. Pirms septiņiem gadiem viņa ar vīru no Rīgas atgriezās dzimtajā Preiļu novadā un šobrīd audzina meitu un dēlu.

Lai arī izglītību viņa guvusi bioloģijas un ģeogrāfijas nozarē, tomēr, pašmācības ceļā iemācoties šūt, Aija saprata, ka vēlas, lai bērni rotaļājas ar drošām un attīstošām spēlēm. Tā soli pa solim izstrādāts no citiem atšķirīgs dizains un pieņemts lēmums rotaļlietu ražošanu pārvērst par pamatdarbu.

Vienā no viņas mājas istabām mazs stūrītis atvēlēts rotaļlietu ražošanai. Šūt Aija iemācījās pati, un sākotnējā ideja iepriecināt ar rotaļlietām meitu un dēlu tagad pārvērtusies reālā uzņēmējdarbībā un zīmola “Bērnības zeme” izveidē. Lielāka uzmanība tam pievērsta kopš šī gada marta.

„Izmantoju tādus daudzmaz draudzīgus materiālus, mīkstus, kas pārāk pūkas nemet uz visām pusēm,” stāstīja Aija Zīmele.

Pirmie, kam Aija uzticēja izmēģināt kādu no jaunajiem darbiem, ir pašas bērni. Tolaik vēl topošā uzņēmēja saprata, ka svarīgi, lai spēles ir drošas, attīsta valodu un tausti. Piemēram, ja tas ir dārzs, tad vajag tajā arī ko iestādīt.

„Ir dažas tādas [rotaļlietas] man pavisam maziem bērniņiem - čaukstošu kaut ko, kaut kas grab, kaut kas jāatrod ir.  Tās pašas kleitiņas lapsām tādas, ka bērniņš pats var atpogāt, var sataisīt to kleitiņu,”  sacīja Aija Zīmele.

Lielākās grūtības jaunajiem uzņēmējiem ierasti rada finansējuma trūkums, tāpēc Aija piedalījās mazo un vidējo uzņēmēju projektu konkursā. Ar pašvaldības līdzfinansējumu iegādāta šujmašīna un telts tirdziņiem. Atbalsts gūts arī Uzņēmējdarbības centrā, kur novērots, ka pēdējo gadu laikā aug tieši to uzņēmēju skaits, kuri atgriežas no galvaspilsētas vai ārzemēm un aktīvi izmanto konkursu un citas priekšrocības.

Preiļu novada Uzņēmējdarbības centra konsultante Ineta Liepniece stāstīja, ka pagājušajā gadā bija 14 projektu pieteikumi iesniegti un šajā gadā bija 12.

„Zemnieku saimniecības mums ir stipras. Stipri mums ir arī kokapstrādes uzņēmumi. Tāpat arī šūšanas izstrādājumi mums ir,” viņa piebilda.

Pēc „Lursoft” datiem šogad Preiļos ir vairāk nekā 670 uzņēmumi un teju 100 organizācijas. Rotaļlietu ražošanā konkurence reģionā ir, taču svarīgi katram atrast kaut ko savu, atšķirīgu.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, Aijai Zīmelei darba pilnas rokas, turklāt blakus rotaļlietu šūšanai iecerēts izdot arī stāstu grāmatiņu bērniem par lapsām un pelēm un to, kā tās svin svētkus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti