Panorāma

Steidz mainīt likumu

Panorāma

Rīgas dome pārņem Lielos kapus

Politiķi investoriem uzlabojumus sola nākamgad

Politiķi investoriem uzlabojumus sola nākamgad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdz šim viens no galvenajiem investoru iebildumiem bija par maksātnespējas procesu, bet tagad problēmu sarakstam pievienojusies nestabilitāte nodokļu politikā un kvalificēta darbaspēka trūkums. Šīs problēmas nav jaunas, bet politiķi sola – tās atrisinās nākamgad.

Problēmas jau iepriekš solījusi risināt arī Māra Kučinska (Zaļo un zemnieku savienība) valdība, taču reformas ir gausas.

Neredzot ātru rezultātu, investori sākuši rīkoties paši, vietējo darbaspēku aizstājot ar ievesto.  

Reformas pabeigšana maksātnespējas administratoru darbā, reformas izglītības sistēmā, darba tirgus spēja ātrāk pielāgoties izmaiņām un aktīvāka valsts iestāžu iesaiste lielo investīciju projektu piesaistē ir tikai daži no solījumiem, kas Latvijā ārvalstu investoriem ļautu strādāt veiksmīgāk.

“Pirms 16 gadiem darba tirgus šeit bija labāks. Tagad pēdējos gadus tas kļūst arvien sliktāks un sliktāks. Daļēji tas ir atkarīgs no jaunās darbinieku paaudzes attieksmes, tomēr jo nozīmīgāka ir izglītība. Ir ļoti, ļoti grūti atrast apmācītus un izglītotus darbiniekus. Tas ir saistīts ar izglītības sistēmu,” saka  “Grand Palace Hotel” izpilddirektors Bernards Lovs.

“Es jūtu, ka izglītības sistēma vairs nav tik laba, kāda tā bija pirms vairākiem gadiem,” pauž Lovs.

Izglītības reforma ir tikai viena no problēmām. Aizvien pārmetumu sarakstā ir problēmas maksātnespējas procesā. Tagad tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība) sola to labot nākamgad.

“Neskatoties, ka ir liela pretestība tai reformai, ko mēs virzām, nav viltus shēmu ar daudzmiljonu kredītiem, attīrās šī administratoru cunfte, šo profesiju pamet cilvēki, kas tur negribēja strādāt. Ja Saeima pieņems tos grozījumus, kādi bija sagatavoti un būs amatpersonas statuss [maksātnespējas administratoriem], nākamgad būs izšķirošais pavērsiens šajā jomā,” sola ministrs.

Pārmetumi izskan arī mūžam mainīgajai nodokļu politikai. Arī šeit valdība risinājumu sola nākamā gada pavasarī.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) uzsver, ka pašlaik ļoti daudz nodokļu valsts nesaņem piešķirto atvieglojumu dēļ, tāpēc tos plānots pārskatīt.

Tas būs “nepopulārs lēmums, bet varbūt mēs varēsim samazināt valstī visu kopējo nodokļu slogu”, saka Putra.

“Nav brīnums, ka darbaspēka nodoklis valstī ir 42%, Igaunijā – 39%, Lietuvā - 40%. Pat ja mēs skatāmies progresivitātes virzienā, mēs to varam nodzīt līdz 40%. Tas ir tuvāko mēnešu jautājums,” uzsver Putra.

Tiesa, nodokļu atvieglojumu samazināšana var izrādīties nepopulārs lēmums. Arī citu izmaiņu pieņemšana varētu kavēties.

“Jebkurš risinājums saistās ar to, ka kādam tas nepatiks. Vienmēr būs pretinieki kaut kādām lietām. Piemēram, vai mēs varēsim saglabāt skolas, kur skolotāju ir vairāk nekā bērnu, toties izglītības speciālists ir tikai vienkāršajam darbam? Vai mēs varēsim uzturēt slimnīcu līdz beidzamajam ārstam? Acīmredzot nē, ir jāveic reāli pārkārtojumi, kas šobrīd notiek un ne visi ir apmierināti,” saka premjers Kučinskis.

“Tomēr mēs esam gatavi diskutēt. Lietas tiek darītas, un ārvalstu investori to zina,” uzsver premjers.

Kamēr valdība un Saeima gatavojas diskusijām un izšķirošajiem balsojumiem, ārvalstu investori, nespējot sagaidīt risinājumus, jau rīkojas. Piemēram, darbaspēka jomā tie sākuši atsevišķu speciālistu ievešanu. 

Jau ziņots, ka Latvijā strādājošie ārvalstu investori uzskata -  līdzās tiesiskās vides uzlabošanai un prognozējamai nodokļu politikai Latvijas valdībai būtu jāpievērš lielāka vērība demogrāfijas jautājumiem un darbaspēka pieejamībai. Investori uzskata arī, ka aizvadītā gada laikā ir uzlabojusies komunikācija ar valdību, bet citās jomās progress bijis neliels vai situācija pat pasliktinājusies. Investori tāpat uzskata, ka valdība nepilda solījumus veikt vajadzīgās reformas, bet tos solījumus, kurus pilda, īsteno lēni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti