Panorāma

Apkures rēķini ir milzīgi neizdevīgo gāzes piegādes līgumu dēļ

Panorāma

Muzejā izveidota porcelāna leļļu izstāde

Lauksaimniecības nākotne - kooperatīvos

Piensaimniecības un graudkopības nozares attīstās kooperatīvu dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Ražosim dārgi un pārdosim lēti. Lielie Eiropas maksājumi tuvākajos gados mums atkal ies garām – tas skaidrs pēc Eiropas Savienības daudzgadu budžeta pieņemšanas, un šāds iznākums, protams, skumdina lauksaimniekus. Kooperācija ir vienīgā normālā uzņēmējdarbības forma, kas var dot darbam visaugstāko rezultātu, - uzskata kooperatīvās sabiedrības “Piena ceļš” vadītāja Ilze Aizsilniece. “Piena ceļš” šonedēļ saņēmis “Labākā lauksaimniecības kooperatīva” balvu par pērnā gada darbu lielo kooperatīvu grupā.

„Piena ceļš” ir lauksaimniecības kooperatīvs ar mazāko biedru skaitu – 83 - un lielāko apgrozījumu - 16 miljoni latu gadā. „Uzsvaru liekam uz kvalitāti,” saka kooperatīva vadītāja Ilze Aizsilniece. Šodien Jaunpilī pulcējusies kooperatīva valde, un, pārrunājot Latvijas izredzes pēc daudzgadu budžeta pieņemšanas, lauksaimniekos optimismu nedzird.

„Manā uzskatā – ne lielākas, ne mazākas subsīdijas vajadzēja visiem vienādas. Lai visa Eiropa ir uz vienāda līmeņa un ražojam kā mākam - ko ietaupām, ko modernizējam... Priekš tā jau mēs stājāmies Eiropas Savienībā, lai būtu vienlīdzīgi, nevis pa apakšu kā pabērni,”saka SIA “Firma Pasāža” vadītāja Dace Neiberga.

Viens no kooperatīva “Piena ceļa” panākumu pamatiem ir sava, zemniekiem piederoša pienotava. Jaunpils pienotavā pērn ar Eiropas fondu atbalstu izbūvēta jauna siera ražotne. Šeit ražotie sieri atšķiras ar izmēriem – tos gatavo mazos klucīšos – pa kilogramam un puskilogramam. 80 % no visa saražotā aiziet eksportam. Galvenais tirgus ir Krievija. Jaunpils sieru pērk arī Izraēla, Vācija, Lietuva, neliels siera daudzums aiziet uz Ameriku. Pasūtījumi tiek pieteikti divus mēnešus uz priekšu. Sieru krājumi plauktos ir iespaidīgi – pēc izgatavošanas katram siera klucītim zināmu laiku jānogatavinās un šajā laikā tie vismaz 12 reižu jāapgroza.

Kā var zināt, ka siers gatavs? Jaunpils pienotavas ražošanas vadītāja Baiba Grāvīte: „Siers gatavs, kad meistars atnāk, ieurbj un notestē, vai ir īstā garša, un, ja ir – tad tas laižams tirgū.”

Lai pašmāju produkcija būtu ērtāk pieejama arī vietējiem iedzīvotājiem, šonedēļ pie Jaunpils pienotavas atvērts veikals. Daļu svaigpiena kooperatīvs joprojām eksportē, bet, palielinoties siera ražošanai, ārpus Latvijas nonāk aizvien mazāks piena daudzums.

Kooperācijai Latvijā ir nākotne, saka „Piena ceļa” valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece „Neviena saimniecība nevar pārdot tirgū un eksportēt, un cerēt uz labu cenu, ja nebūs kooperācijas. To jau parādījusi pasaules prakse. Kooperatīvi Eiropā ir 130 gadus veci, mums arī Latvija bija 30. gados, bet tad izkrita laukā... Tā ir vienīgā normālā uzņēmējdarbības joma, kas var dot darbam visaugstāko rezultātu.”

Latvijā ir vairāki spēcīgi piensaimniecības un graudkopības kooperatīvi, tāpēc arī šīs nozares pie mums turpina attīstīties. Vēl tālu atpaliek aitkopji un liellopu gaļas audzētāji – cīnoties pa vienam, viņi tirgū bieži vien paliek zaudētāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti