Panorāma

Uzrāda apsūdzību A. Ploriņam

Panorāma

Prettanku raķetes Latvijas NBS

Lauksaimniekus pārsteidz piena cenas kritums

Piena ražotāji signalizē par kritisku situāciju nozarē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tuvākajās dienās oficiāli būs zināms, vai un par cik pēdējos mēnešos kritusies piena cena. Bet lauksaimnieki, Zemkopības ministrijas (ZM) aprēķinus vēl nesagaidījuši, jau signalizē par kritisku situāciju nozarē. Pēc piena ražotāju aplēsēm, vairāki lielie pārstrādātāji piena iepirkuma cenu samazinājuši pat par trešdaļu.

Par strauju piena cenas kritumu Latvijas lauksaimnieki signalizēja jau pašā gada sākumā, un tagad, lejupslīdei turpinoties, gatavojas ārkārtas sapulcei. Janvārī vairāki pārstrādātāji cenu 33 centi par vienu piena kilogramu esot samazinājuši pat par 10 centiem jeb trešdaļu.

"Tur ir izmisums, īstā vārda nozīmē cilvēkiem ir izmisums. Visdramatiskākais kritums ir "Latvijas pienā", "Rīgas piena kombinātā" Limbažos un Valmierā tieši iepirkuma cenā. Mēs sazinājāmies ar poļiem. Poļi no sākuma tā kā labu cenu piedāvāja, bet, kad uzzināja, kas mums par situāciju, saka – visa jau problēma jūsu pārstrādātājos, viņi jums diktē mazas cenas, kāpēc mums maksāt [vairāk], tā ļoti atklāti. Un es tam pilnīgi piekrītu," teica Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) Piena grupas vadītāja Mirdza Feldmane.

Lauksaimnieki uzsver – kamēr cena par piena kilogramu krītas, veikalu plauktos izmaiņas neesot manāmas.

Viens no vadošajiem tirgus spēlētājiem "Latvijas piens" norāda – saražoto produktu pārsvarā eksportē, tāpēc jāseko līdz tendencēm viņpus valsts robežai.

"Ja lielajiem klientiem, pircējiem, kas mums ir Eiropas Savienībā (ES), ja viņiem ir cena nokritusies, mums līdz ar to ir jāpiemērojas," teica "Latvijas piena" vadītājs Jānis Vaivods, norādot, ka citviet ES piena iepirkuma cena ir ļoti samazinājusies, un noliedzot, ka lielākie piena pārstrādātāji Latvijā būtu vienojušies par cenām.

Oficiālie dati par vidējo piena cenu janvārī un cenas prognozi februārim pagaidām tiek apkopoti, un ZM tos sola nākamajās dienās, tāpēc pagaidām no konkrēta situācijas vērtējuma atturas. Tomēr ministrijā skaidro – gan Latvijā, gan ES kopumā piena ražošanas apjoms ir audzis.

"Diezgan būtiski, un, ja mēs redzam, kas notiek pārējā pasaulē, tad arī pārējā pasaulē pieaug piena ražošana.

Arī Eiropas Komisija ir izteikusi, ka varētu būt šis piena iepirkuma cenas samazinājums tikai tādēļ, ka pieaug piena izejvielas piedāvājums," skaidroja ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktors Zigmārs Ķikāns.

Piena cenas straujais kritums gan šobrīd ir tikai viena no piensaimnieku problēmām. Būtisks tirgus spēlētājs, piena pārstrādes uzņēmums "Baltic Dairy Board" paziņojis, ka mainīs specializāciju un svaigpienu no ražotājiem vairs neiepirks. Savukārt kāds cits, ukraiņu uzņēmējiem piederošs uzņēmums "Latvian Dairy", pēc piensaimnieku aplēsēm, palicis nozarei parādā krietni vairāk nekā miljonu eiro.

"Ir mums pazīstami, kam 70 tūkstoši nav samaksāti, 100 tūkstoši (..). Ja godīgi, es nezinu, kur man vērsties, nu, es aiziešu uz ZM un teikšu – viņi man nesamaksāja 22 tūkstošus, viņi man teiks, nu jā, nesamaksāja, žēl," sprieda ZS "Krevetes" īpašniece Iveta Janševska.

ZM aicina piensaimniekus, kuriem uzņēmums palicis parādā, vērsties Lauku atbalsta dienestā, kas vajadzības gadījumā varētu viņus pārstāvēt tiesā.

Divi iesniegumi tur jau saņemti. Plānotas arī uzņēmuma sarunas ar nozari.

"Viņi pateica tā, ka viņi došot konkrētu atbildi pēc 20.datuma, jo tie investori Ukrainā skatīsies bilanci, kas ir noticies, kāpēc ir noticies, jo tiešām pārstrādes uzņēmums gāja ļoti labi, 120 tonnas pienu dienā pārstrādāja, bija regulāras naudas samaksas, nekas neliecināja, ka būs klikšķis un naudas nav," teica LLKA Piena grupas vadītāja Feldmane. 

Straujais cenu kritums, problēmas ar tirgus dalībniekiem un arī elektrības un degvielas cenu kāpums vairākās saimniecībās jau licis samazināt ganāmpulku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti